V Zagorju ob Savi so nedavno pripravili svečano prireditev ob razglasitvi kmetice leta 2021. Ker zaradi epidemije, prireditve za preteklo leto ni bilo, so najprej podelili še priznanje za kmetico leta 2020, ki ga je prejela Marija Lamovšek.  Letošnja prireditev bi morala biti 15. oktobra, ko je svetovni dan kmetic, vendar so ja zaradi slabih epidemioloških napovedi izvedli dober mesec prej. Prejemnica nagrade kmetica leta 2021 je Marija Škof.

Dolgoletna predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule je uvodoma povedala, kakšni so bili njeni prvi začetki pri Zvezi kmetic Slovenije, koliko časa že opravlja predsedniško delo in kako gleda na status kmetic v družbi. Spregovorila je tudi o svoji kmetiji, kjer živi in o tem, kakšen je odnos države do kmetijske dejavnosti. »Kmetice smo v zadnjih letih postorile veliko in pridobile tudi na samozavesti. Vedeti je potrebno, da je bil v preteklosti slovenski kmet vedno ponižan, a je tiho delal in trmasto vztrajal na svoji zemlji. To se sedaj izboljšuje, vendar trenutni odziv politike in civilne družbe ni ravno na pravi poti,« je dodala.

O pomenu kmečkih žena so spregovorili tudi predsednik Kmetijske in gospodarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, državni sekretar iz ministrstva za kmetijstvo Anton Harej in zagorski župan Matjaž Švagan. Žveglič je med drugim dejal: »Naše kmetice so najmočnejši člen tako na podeželju kot na kmetiji. Matjaž Švagan je povedal, da ima tudi sam doma vrt: »Imam vrt, ki pa seveda ni samooskrben. Je pa vseeno prijetno, ko sam izpuliš tisto, kar na njem zraste in je domače.« Državni sekretar Harej pa je dejal, da imajo kmetice neverjetno poslanstvo tako pri vzgoji otrok, skrbi za starejše in da je doma vse na svojem mestu, nepogrešljive pa so tudi pri kmečkih opravilih.

Kmetica leta 2020 Marija Lamovšek, ki prihaja iz Mirne vasi se je v govoru spominjala svojih mladih let: »Ko sem jaz rasla, smo bili na kmetiji brez vode, brez elektrike … Sedaj je drugače. Kmečkega življenja ne bi zamenjala za karkoli drugega, niti svojega doma ne.«

Kmetica leta 2021 Marija Škof, vinogradnica iz Metlike, pa je kljub prezgodnji smrti moža, ko je ostala sama z otrokoma, uspela obdržati in še nadgraditi dejavnost na svoji kmetiji. »Po smrti moža, se je življenje obrnilo na glavo. A šli smo naprej,« je dejala in za konec pohvalila še Zvezo kmetic, ki je zanjo povezovalna točka vseh kmetic.

Več pa v spodnji reportaži.

Igor Gošte

Foto: Igor Gošte