Ob petdeseti obletnici smrti akademskega slikarja Marjana Dovjaka bodo danes v galeriji Medija otvorili razstavo njegovih del. Mladinski center Zagorje pripravlja amaterski šahovski turnir, Zasavska ljudska univerza pa v okviru Tednov vseživljenjskega učenja predstavitev prostovoljstva in Flance tete Johance.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 17. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, predvsem na jugu tudi nevihtami z močnejšimi nalivi. Proti večeru bodo padavine večinoma ponehale, oblaki se bodo trgali. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 22 °C.

V soboto bo zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin. V nedeljo bo oblačno s padavinami, več dežja bo v zahodni in južni Sloveniji.

Zapore cest

Na cesti Bevško–Trbovlje je promet zaradi izgradnje prometnega priključka urejen ob gradbišču.

Cesta Škratovina–Sore–Krajnc na Lokah v Trbovljah je do 10. oktobra od ponedeljka do sobote od 7. do 17. ure popolnoma zaprta, zaradi izgradnje kanalizacijskega omrežja. V terminu izvajanja del cesta ni prevozna.

Ob regionalni cesti Bevško–Trbovlje je od 13. do 17. septembra delna zapora hodnika za pešce zaradi zamenjav stavbnega pohištva na naslovu Vodenska cesta 46. Zapore so označene z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku izvajajo gradbena dela – rekonstrukcija ceste od podvoza do prvih stanovanjskih blokov. Z deli bodo končali do začetka oktobra.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji je do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Selšek (od 8. do 9. ure) (nadzorništvo Litija) in iz TP Toplice, izvod Na Bregu levi del (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Otvoritev razstave Marjana Dovjaka Zagorje

Ob petdeseti obletnici smrti akademskega slikarja Marjana Dovjaka (1928-1971), ki je bil tudi dvakratni udeleženec Slikarske kolonije, so v galeriji Medija v Zagorju pripravili razstavo njegovih del. Otvorili jo bodo danes ob 19. uri. Za udeležbo velja pogoj PCT.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje bodo danes ponovno cepili proti Covid-19 brez predhodnega naročila. Od 8. do 14. ure bodo cepili s cepivi Pfizer ter Janssen (Johnson & Johnson). Cepili bodo v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje vsak petek cepijo proti covid-19. Od 15. do 19. ure cepijo naročene osebe, od 19. do 20. ure pa nenaročene. Cepijo v avli KC Delavski dom Zagorje s cepivi Pfizer, AstraZeneca in Janssen (Johnson & Johnson). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Šahovski turnir MC ZoS

Mladinski center Zagorje danes ob 16. uri pripravlja amaterski šahovski turnir. Zmagovalec turnirja bo okronan za kralja oziroma kraljico šaha v zagorskem mladinskem centru. Obvezne so prijave na jani@mczos.si

ZLU Tedni vseživljenjskega učenja

Zasavska ljudska univerza danes nadaljuje s tradicionalnim, že 26. festivalom Tedni vseživljenjskega učenja, ki bodo potekali vse do 10. oktobra. Obisk vseh prireditev je brezplačen.

Od 10. do 11.30 ure in od 18. do 19.30 ure Društvo prijateljev mladine Trbovlje pripravlja predstavitev prostovoljnega dela z naslovom Kolaž prostovoljstva.

Ob 16. uri pa Društvo za zdravilne rastline Zasavje na vrtu tete Johance v zagorskem Evroparku pripravlja Flance tete Johance.

Razstava Sava združuje – Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju v Hrastniku ogledate občasno razstavo Sava združuje, ki bo na ogled vse do avgusta 2022. Ogledate si jo lahko od 8. do 14. ure. Razstavo so pripravili trije slovenski muzeji, ki imajo Savo v svojem imenu – Gornjesavski muzej Jesenice, Zasavski muzej Trbovlje in Posavski muzej Brežice. Vsak muzej predstavlja, kako so živeli ljudje ob Savi v tej regiji. Za Zasavski muzej Trbovlje je vsebine (fotografije, panoje s teksti in razstavne eksponate) pripravila Jana Mlakar Adamič.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Candyman

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 18. uri ogledate grozljivko Candyman. Prebivalci čikaške soseske Cabrini Green se že dolgo spominjajo zgodbe o nadnaravnem morilcu s kavljem namesto roke, ki se pojavi, potem ko nekdo njegovo ime petkrat zapored izreče v ogledalo.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Metod Malovrh

Na današnji dan se je leta 1931 v Trbovljah rodil nekdanji zagorski župan in rudarski strokovnjak Metod Malovrh. Ko je bil še osnovnošolec, je izkusil bridkosti 2. svetovne vojne. Leta 1958 je diplomiral na Rudarski fakulteti v Ljubljani. Po diplomi se je zaposlil na Rudniku rjavega premoga Zagorje, kjer je že kot mlad inženir vodil skupino za razvoj odkopne metode, potem pa je postal tehnični vodja jamskega obrata Kotredež in Orlek. Med leti 1978 in 1982 je opravljal tudi funkcijo zagorskega župana. Umrl je 1. decembra leta 2020.

Stojan Batič

Na današnji dan je leta 2015 v Ljubljani umrl slovenski kipar Stojan Batič. Rodil se je 2. junija leta 1925 v Trbovljah, kjer stojijo tudi številni njegovi kipi. Velja za izrazitega predstavnika figuralnega kiparstva. Njegov stil je močno vezan na monumentalno spomeniško izraznost. Več ciklusov iz zrelega obdobja je posvečenih antični in slovanski mitologiji. Leta 1960 je za ciklus Rudarji prejel tudi Prešernovo nagrado, poleg številnih drugih nagrad pa je postal tudi častni občan Trbovelj.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus