Po podatkih merilne postaje ARSA, ki stoji sredi športnega parka, odmaknjena od individualnih kurišč, prometa in industrije, je v Hrastniku vse boljši zrak, pišejo na občini. Po podatkih NIJZ iz obdobja med letoma 2016 in 2018 pa ima Hrastnik najvišjo stopnjo umrljivosti zaradi posledic čezmerno onesnaženega zraka v državi. Objavljamo izjavo za javnost, ki so jo pripravili na hrastniški občini.

“Občina Hrastnik je v letu 2019 na Ministrstvo za okolje in prostor ter na Agencijo Republike Slovenije za okolje (ARSO) naslovila prošnjo za prestavitev ANAS postaje z zdajšnje lokacije v Športnem parku na Logu na drugo lokacijo. Hkrati so pristojne pozvali tudi k postavitvi dodatnih premičnih merilnih postaj. Na našo pobudo smo prejeli negativno mnenje z obrazložitvijo, da je bila v letu 2018 podpisana dolgoročna pogodba z Občino Hrastnik za uporabo sedanje lokacije ter z dodatno razlago, da bomo v prihodnosti upravičeni tudi do premične ANAS postaje.

Jeseni 2019 je Občina Hrastnik prejela obvestilo o prenehanju uvrščanja Občine Hrastnik med območja s slabo kvaliteto zraka, s čimer se na občini – ravno zaradi nepripravljenosti po opravljanju meritev na reprezentativnih mestih (začasne merilne postaje ali prestavitve iz sedanje lokacije) – ne strinjamo. Našemu nestrinjanju pritrjuje tudi poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je v Oceni vpliva onesnaženosti zraka z delci PM 2,5 na umrljivost v krajih s prekomerno onesnaženim zrakom med letoma 2016 in 2018 ugotovilo, da je umrljivost pri nas najvišja, umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja pa v istem obdobju druga najvišja ravno v Hrastniku.

Ob tem se sprašujemo, v čigavem interesu je postavitev merilne postaje sredi parka, če vemo, da v Zagorju ob Savi postaja stoji v centru ob glavni prometni poti, v Ljubljani in drugih mestih pa postaje prav tako ne stojijo v parkih. Kot kaže je pristojnim na Ministrstvu za okolje in prostor bolj pomembno varčevanje pri subvencijah za Eko sklad kot realna situacija in kvaliteta življenja v s strani države pozabljenem Hrastniku.”

Savus

Foto: MP