sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Kakšna bo trboveljska steklarna?

V torek, 8. junija, sta generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas in županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič predstavila idejni projekt širjenja kapacitet Steklarne Hrastnik v Občini Trbovlje. Novo steklarno bodo postavili na 130.000 m2 velikem zemljišču na območju industrijske cone Lakonca. Ta bo z najnovejšimi tehnologijami omogočala še bolj ekološko čisto in visoko učinkovito proizvodnjo steklenih izdelkov.

Steklarna Hrastnik

Steklarna Hrastnik, hčerinsko podjetje švicarskega holdinga GlobalGlass, je visoko tehnološko podjetje s tradicijo 160 let. Usmerjena je na področje proizvodnje specialnega embalažnega stekla v najvišjem kakovostnem razredu prestižnih pijač in parfumerije. Dobri poslovni rezultati podjetja so zaradi povečane potrošnje embalažnega stekla na globalnem trgu gonilo za postavitev novih proizvodnih kapacitet.

Od leta 2016 dalje ustvarjajo premium steklo za žgane pijače in parfumerijo. Zaupajo jim najboljše blagovne znamke po vsem svetu. Trenutno zaposlujejo 540 ljudi,  proizvedejo približno 280 ton stekla na dan, ki ga izvažajo v več kot 160 držav sveta. V letu 2021 bodo z dvema novima strojema investirali še v novo barvno dekoracijo brez težjih kovin.

Širitev

Ker pa je potreba po širitvi kapacitet tovarne velika, bodo v prihodnjih letih na območju Lakonce v Trbovljah postavili novo tovarno Steklarne Hrastnik, ki bo usmerjena predvsem v zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida. Poimenovali so jo nova zelena tovarna Steklarne Hrastnik. Ta bo zgrajena po najnovejših standardih Industrije 4.0.

Kako bo izgledala nova steklarna v Trbovljah?

Nova tovarna bo ob polnem zagonu proizvedla 440 ton stekla dnevno. Strateški cilji za leto 2025 so zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 20 %, povečati energetsko učinkovitost za 10 %, zamenjati fosilna goriva z zeleno energijo za 35 %, reciklirati in ustvarjati nova delovna mesta. Prva steklenica na prvi peči (prva faza naložbe) bo predvidoma izdelana leta 2024, prva steklenica na drugi peči (druga faza naložb.

V novi tovarni bodo imeli dve novi peči, s katerima bodo proizvajali prozorno in barvno embalažno steklo tako standardne kot premium kvalitete. Trenutno takšne peči še nimajo, jo pa nujno potrebujejo, saj kupci iščejo tudi izdelke razred nižje kvalitete, kot jo proizvajajo v Hrastniku. Gre za embalažo za žgane pijače, vodo, vino in peneče vino.

Celotno tovarno bodo prekrili s sočnimi celicami, saj želijo izkoristiti čim več lastne energije. Steklarna bo popolnoma avtomatizirana, zato bodo zaposlovali predvsem strokovnjake s smeri mehatronike, avtomatike, elektrotehnike in logistike.

Trenutno pregledujejo geološko sestavo terena, ki lahko celoten projekt poceni ali pa podraži za 20 %. Steklarna Hrastnik bo območje na Lakonci najela za 100 let, saj ima Občina Trbovlje s prodajo slabe izkušnje.

V prvi fazi bo omogočila 170 visoko kvalificiranih novih delovnih mest, v drugi pa še 130. Predračunska vrednost celotne investicije je ocenjena na približno 130 milijonov evrov. S postavitvijo nove steklarne bo Steklarna Hrastnik prispevala h gospodarskemu razvoju regije.

Sabina Bravec

Foto: Steklarna Hrastnik


 

Isti avtor