Jutri se bodo ljubitelji adrenalinskih preizkušenj že enajstič podali v jamo. Zavod Savus namreč ponovno pripravlja Jamatlon, ki bo, kot vedno, postregel s pravim tovariškim vzdušjem in nepozabnim doživetjem.

Na Jamatlon je prijavljenih že 162, med prijavljenimi prevladujejo ženske – teh je 87, moških pa 75.

Prijavljeni lahko startne številke prevzamejo od 14. ure dalje pri Delavskem domu Trbovlje. Ob 15. uri sledi zbor tekmovalcev, nato pa jih bo avtobus popeljal na start v Hrastnik.

Trasa Jamatlona je dolga približno pet kilometrov in poteka po rudniku od Hrastnika do Trbovelj. Jamatlonci v jamo vstopijo pri upravni stavbi RTH v Hrastniku, luč sveta pa ponovno ugledajo na trboveljskem Ajnzerju. V jami bo jamatlonce pričakal tudi rudniški škrat Perkmandeljc in jih na prav poseben način krstil.

Organizator je za vse udeleženke in udeležence Jamatlona predpisal obvezno opremo: čelado, naglavno svetilko, pohodno obutev ter dolge hlače in majico z dolgimi rokavi. Priporočljive so tudi rokavice, niso pa obvezne.

Jamatlonu bo ob 17.15 sledil koncert Jamašpil, na katerem bodo nastopile tri mlade pevke. Katja Brcar, Sara Praznik in Maruša Zmrzlak so bile udeleženke prve in druge Slovenske note – slednja je na Noti celo zmagala in za nagrado dobila pesem Skušnjava, ki jo že vrtijo slovenske radijske postaje. Sara Praznik je napisala, režirala in igrala v muzikalu Ameriške sanje, Katja Brcar pa sodeluje z Big bandom Šolskega centra Novo mesto in večkrat nastopi na šolskih prireditvah.

Jamatlonke in jamatlonci se bodo po prihodu iz jame pomerili še v zanimivi, knapovsko obarvani športni disciplini, imenovani met bata škornja rikverc v kulmkišto. Za tiste, ki jim zasavščina ni domača, to pomeni, da bodo tekmovalci bata škorenj metali čez glavo in poskušali z njim zadeti zaboj, v kakršnih so v gospodinjstvih nekdaj shranjevali premog.

Na Jamatlonu bomo podelili tudi posebna priznanja, poimenovana s pristnimi zasavskimi knapovskimi imeni: Pik as (najbolj izkušen udeleženec), Domfrca (najbolj izkušena udeleženka), Lerhajer (najmanj izkušen udeleženec), Krajcnga (udeleženec iz najbolj oddaljenega kraja), Jamska kura (najbolj simpatična udeleženka), Luftrajder (najbolj simpatičen udeleženec), Ohter prtija (najbolj izviren naslov ekipe), Herc šafla (najbolj srčna ekipa), Dritl kumarati (najbolj tovariška ekipa) in Hoznšajzer (Perkmandeljčevo priznanje za najbolj prestrašenega udeleženca). Podelitev nagrad se bo začela ob 18.30.

Jamatlonke in jamatlonci si bodo v Trbovljah lahko ogledali tudi virtualni muzej rudarstva 4. dritl. Seveda ne bo manjkala niti knapovska malica.

Savus