Herpes na ustnicah je pogosta, večinoma nenevarna bolezen, ki jo povzroča virus Herpes simplex.

Virusi Herpes simplex (HSV) pogosto povzročajo okužbe pri ljudeh. Poznamo viruse HSV tipa 1 in 2. Pri okužbi s HSV tipa 1 se večinoma pojavijo spremembe na ustnicah, medtem ko je okužba s HSV tipa 2 običajno povezana s spremembami na spolovilu, vendar pa oba tipa virusa lahko povzročata tako ene kot druge spremembe. Po razmnoževanju na koži ali sluznicah virus ostane trajno prisoten v živčnih ganglijih in lahko povzroča ponovne izbruhe bolezni. Večina ljudi, kar do 90 %, je prekuženih s HSV-1, približno četrtina pa s HSV-2.

Do prve okužbe s HSV-1 pride običajno že v otroštvu. Pri otrocih lahko okužba poteka kot herpetični gingivostomatitis, ki ga laično imenujemo tudi slinavka. Bolezen se začne s slabim počutjem in povišano telesno temperaturo, dan do dva kasneje opazimo tudi spremembe v ustih. Sluznica ust je pordela in nabrekla, na njej pa nastanejo mehurčki, ki zelo hitro počijo in se oblikujejo v okroglaste razjede. Spremembe se lahko širijo tudi izven ustne votline ter prizadenejo ustnice in kožo ob ustih. Mehurčki in razjede se pojavljajo 4 do 5 dni, nato pa se v 7 do 14 dneh sluznica povsem zaceli.

Najpogostejši sprožitelji ponovne sprožitve HSV na ustnicah so stres, povišana telesna temperatura, spremembe v hormonskem statusu (npr. ob menstruaciji) in izpostavljenost UV-žarkom, mednje pa spadajo tudi poškodba obraza ter nekateri kemični in laserski postopki na obrazu.

Kaj pa zdravljenje?

Blage okužbe lahko zdravimo z različnimi mazili, ki so na voljo brez recepta:

  • mazilo s cinkovim oksidom, ki mehurčke nekoliko posuši in zmanjša draženje;
  • mazilo s propolisom, ki obnavlja sluznico in prepreči razmnoževanje virusa;
  • gel s silicijem, ki mehurček posuši in zmanjša bolečino;
  • mazilo z aciklovirjem, ki ustavi razmnoževanje virusa.

Če je okužba hujša ali se spremembe pojavijo na obrazu, očeh ali spolovilu ali če jih spremlja povišana telesna temperatura, morate nujno obiskati zdravnika, ki vam bo predpisal primerno terapijo.

V primeru, da se herpes ponavlja pogosto, lahko poskusite z jemanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo aminokislino l-lizin (v odmerku od 1000 mg do 3000 mg na dan). To je aminokislina, ki jo naše telo nujno potrebuje in jo moramo vnesti s prehrano – veliko ga je predvsem v jajcih, mesu, soji, fižolu, grahu, siru in v nekaterih vrstah rib.

Včasih je pogosto pojavljanje herpesa na ustnicah lahko tudi posledica pomanjkanja določenih B vitaminov – tiamina, folata, vitamina B6 in B12. Sploh vitamin B12 naj bi zmanjšal število herpetičnih izbruhov, njegovo trajanje in tudi bolečino. Do pogostih herpetičnih izbruhov pa lahko pride pri pomanjkanju cinka in železa.

Tjaša Cevzar, mag. farm.

Lekarna Pušnik Trbovlje