torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V trboveljski in zagorski kinodvorani si lahko danes ogledate tri različne filme, med njimi dva otroška. V Trbovljah bodo predvajali sinhronizirano družinsko komedijo Peter Zajec: Skok v pustolovščino in akcijsko pustolovščino Uncharted, v Zagorju pa nemško družinsko pustolovščino Šola čarobnih živali.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 20. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva oblačno, sredi dneva in popoldne se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 12 °C.

Jutri bo pretežno oblačno. Sprva bodo manjše padavine predvsem na zahodu, nato tudi drugje. Meja sneženja, ki bo sprva višje, se bo spustila do okoli 500 m nad morjem. Dopoldne bo pihal jugozahodnik, popoldne severni do severovzhodni veter. V torek bo pretežno jasno, pihal bo veter severnih smeri.

Zapore cest

Na cesti Litija–Zagorje med Spodnjim Logom in Renkami je do 4. marca 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Ulica Talcev, Selo, Korito in Švepovna (od 9. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Litijski karneval 2022

V okviru Litijskega karnevala 2022 si lahko do 2. marca v centru Litije ogledate Litkove kotičke za najmlajše, ki so jih popestrile razstave risb Društva LILA Litija, v avli Občine Litija pa si lahko ogledate razstavo z naslovom Mi Litijani smo veseljaki – fotografije stotin maškar na pustnih zabavah v Litiji v predkoronskih letih.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Peter Zajec: Skok v pustolovščino in Uncharted

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17. uri sinhronizirano družinsko komedijo Peter Zajec: Skok v pustolovščino (Betka, Tomaž in zajčki so si ustvarili svojevrstno družinico, ampak Peter se kljub svojim prizadevanjem nekako ne more otresti nagajivega slovesa. Potem ko se odpravi z vrta na lov za pustolovščino, se znajde v svetu, ki ceni njegovo navihanost, toda ko bo njegova družina tvegala vse, da bi ga našla, se bo moral Peter odločiti, kakšen zajček želi biti), ob 19. uri pa akcijsko pustolovščino Uncharted. Scenarij po eni najbolj prodajanih računalniških iger vseh časov. Uncharted pripoveduje zgodbo o Nathanu Draku in njegovi prvi pustolovščini ter njegovem rivalskem partnerju.

Šola čarobnih živali

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 10.30 uri ogledate nemško družinsko pustolovščino Šola čarobnih živali. Očarljiva pustolovščina z animiranimi živalmi o nenavadni šoli, kjer otroci prejmejo čarobno žival, ki jih spremlja. Zgodba se osredotoča na novo dekle Ido, ki se po zaslugi svoje čarobne živali, govoreče lisice po imenu Rabbat, spremeni iz outsajderke v priljubljeno učenko. Družinska avantura je posneta po uspešni knjižni seriji.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Jure Kapelar

Na današnji dan je leta 2021 umrl kuharski mojster Jure Kapelar. Bil je odličen kuharski chef, ki je rad delil svoje izkušnje. V vrhunskega kuharja se je pričel leviti s prakso v hotelu Ilirija v Ljubljani. Prvo zaposlitev je našel v Hotelu Lev. Potem je odšel na grad Tabor v Laškem, kjer je delal 15 let in bil šef kuhinje. Grad Tabor je v tistih časih slovel kot ena najboljših restavracij v Sloveniji. Delal je v restavracijah velikih imen, veliko izkušenj si je pridobil v Londonu, med drugim v znameniti veleblagovnici Harrod’s in v skupini prestižnih hotelov Savoy, med njimi v hotelu The Dorchester, kjer so med rednimi gosti tudi kraljica Elizabeta in kopica filmskih zvezd.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan socialne pravičnosti

Od leta 2009 dalje se 20. februar praznuje kot svetovni dan socialne pravičnosti. Generalna skupščina je 26. novembra ugotovila, da sta družbeni razvoj in družbena pravičnost nujno potrebna za doseganje in vzdrževanje miru ter varnosti. Vendar prav družbeni razvoj in družbena pravičnost ne moreta biti dosežena brez miru, varnosti ter spoštovanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor