nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

General Maister v Zasavju

V zasavskem prostoru deluje več domoljubnih društev, ki se med seboj povezujejo in dopolnjujejo. Njihova pomembna vloga je prenašanje znanja in vrednot na mlajšo generacijo. Eno takih društev je tudi Društvo generala Maistra za Zasavje, ki deluje s pomočjo finančnih sredstev Občine Zagorje, Občine Hrastnik, Zveze društev general Maister in prispevkov članov društva.

Precejšen del aktivnosti Društva generala Maistra za Zasavje je namenjen krepitvi domoljubne zavesti, negovanju spomina na  generala Maistra in borce za severno mejo. »Slovenski domoljubi cenimo  Maistra  kot odličnega  generala, strankarsko neopredeljenega, ki svoje borce ni delil na leve ali desne, ampak podpiral  tiste, ki so jih je odlikovali neustrašnost, pogum in pripadnost narodu. To želimo prenašati na mlade, ki jih skupaj z njihovimi mentorji v osnovnih in srednjih šolah Zasavja nagovarjamo k proaktivnemu delovanju,« pravi predsednik društva Emil Štern.

Dobršen del aktivnosti društva poteka v sodelovanju z Zvezo društev generala Maistra, ki povezuje in usmerja delo vseh 28 društev general Maister v Sloveniji s skoraj 1700 člani.

Zasavsko društvo letno organizira predavanja priznanega zgodovinarja. Ob praznovanju državnega praznika Dneva Rudolfa Maistra v novembru 2019 je prof. dr. Janko Prunk spregovoril  o  Slovencih v treh državah v 20. stoletju. Strokovno, zanimivo in poučno je vsako njegovo predavanje in člani društva Zasavce že vnaprej vljudno vas vabijo, da se jim prihodnjič pridružijo.

Društvo vsako leto izvede tudi strokovno ekskurzijo za člane in podpornike društva. Ekskurzija je vedno namenjena spoznavanju in vrednotenju življenja in dela Rudolfa Maistra ter drugih domoljubov, ki so pomembni za vzpostavitev današnje slovenske demokratične družbe.

Društvo po svojih močeh društvo podpira pedagoško delo z mladimi: omogoča sofinanciranje ekskurzije v Maistrov Kamnik in nagrajuje sodelujoče na likovno-literarnem natečaju. Letos je bil izveden že deveti, razpisana tema pa je bila Opazovalci: Vodnik, Maister in jaz. Sodelovali so učenci OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, OŠ Ivana Kavčiča Izlake – podružnične šole Mlinše in OŠ Ivana Cankarja Trbovlje. »Za spodbudo in pomoč se zahvaljujemo mentoricam in staršem, ki so otroke spodbujali pri ustvarjanju. Avtorji najboljših likovnih in literarnih del bodo nagrajeni na rednem letnem zboru članov društva, ki je bil zaradi izrednih izmer v Sloveniji odložen za nedoločen čas,« pravijo v zasavskem društvu.

V času izolacije zaradi nevarnosti virusne pandemije je društvo pozvalo člane k delitvi dobrih starih receptov za pripravo hrane, ki s(m)o jo ustvarjali takrat, ko naglica in delovna storilnost še nista tako zelo zaznamovali našega življenja. “Zaroštan” močnik, jabolčni fižol, krompirjev riž, … lahko pripravite tudi v dneh, ko ste morali ostati doma. Svoje recepte sta delili odlični gospodinji, uporabite jih lahko prav vsi.

Društvo generala Maistra je vedno odprto za nove ideje in seveda za nove člane. Več o delovanju društva si lahko preberete na spletni strani društva. ali pa prelistate Maistrov glas, glasilo zveze društev.

Foto: arhiv Savus

Isti avtor