V četrtek, 1. julija, bodo v Hrastniku pričeli s prvim in edinim festivalom delavskega filma v Sloveniji. Poimenovali so ga Kamerat. Na festivalu bodo predvajali 13 filmov, tako slovenskih kot tujih producentov. Filme si boste lahko ogledali na treh različnih lokacijah – v rudniški jami, kompresorski postaji in bivši delavski kopalnici – vašhavi.

Organizatorje festivala je navdušila stavka delavcev vseh panog v Hrastniku, ki so leta 1934 zahtevali in si priborili boljše pogoje dela. Ravno zaradi tega bodo festival pripravili ob obletnici te stavke, saj takrat lokalna skupnost praznuje solidarnost tovarištvo in pomen organiziranja za skupne cilje.

V program so vključili 13 filmov, ki so jih razdelili v štiri programske sklope –retrospektiva, dokumentarni film, celovečerni film in fokus. V fokusu bodo v sodelovanju z British Council (Britanski svet) predstavili dela režiserja in protagonista socialnega realizma ter družbene kritike v filmu Kena Loacha. Celoten program festivala najdete na tej povezavi. 

S festivalom želijo skozi film kot orodje družbene kritike raziskati položaj delavstva na presekih med zgodovino in prihodnostjo, vprašanje spreminjajočega koncepta dela in delavskih pravic v raznolikih družbeno-ekonomsko-tehnoloških kontekstih.

Festival bodo poleg pestrega filmskega programa nadgradili še z raznimi okroglimi mizami, pogovori z domačimi in tujimi ustvarjalci, z delavnicami in izobraževanji. Povezali so se s sindikati, gibanji, aktivisti, umetniki in delavci v kulturi.

Župan Marko Funkl je poudaril, da je festival Kamerat za Hrastnik, kar je Festival Lent za Maribor in kar je Evropska prestolnica kulture za Novo Gorico. Njihova ambicija je, da Hrastnik postane znano in solidarno mesto, v katerega se bodo ljudje vračali.

Organizatorji festivala so Turistično informacijski center Hrastnik, Kulturno rekreacijski center, Občina Hrastnik ter Gibanje za dostojno delo in socialno družbo.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekSodobne storitve Komunale Trbovlje
Naslednji članekDanes dogaja