Na Valu 202 vsak ponedeljek dopoldan izbirajo Ime tedna: »nekoga, ki je v minulem tednu naredil korak dlje, stopil iz povprečja, dosegel več,« je zapisano na njihovi spletni strani. Tokrat sta med tremi kandidati kar dva Zasavca – Primož Roglič in Aleš Gulič.

Kolesar Primož Roglič je postal prvi Slovenec, ki je zmagal na tritedenski kolesarski dirki, in to na zelo zahtevni španski La Vuelti. Primož Roglič premika meje slovenskega kolesarstva. Že tretje mesto na letošnjem Giru d’Italia je pomenilo najvišjo uvrstitev slovenskega kolesarja na eni od treh najtežjih dirk na svetu.

Aleš Gulič, kulturnik iz Trbovelj, je pred nekaj tedni poskrbel, da so uspeli prestaviti rušenje Strojne tovarne in ohraniti stensko umetnino akademskega slikarja Maksa Kavčiča. Dobro ohranjeno praskanko v velikosti 3 krat 6 metrov iz leta 1953, ki sploh ni bila evidentirana v registru kulturne dediščine, so prestavili v restavratorski center in jo tako rešili pred uničenjem.

Zaenkrat v izboru za Ime tedna z veliko prednostjo vodi Roglič, Gulič je na tretjem mestu, na drugem pa je mladi ambasador gibanja Mladi za podnebno pravičnost Taj Zavodnik.

MD

Foto: Nejc Mrežar in AAV