Kakšen prizor v Madridu! Primož Roglič se je zmagovalno v objemu svojih moštvenih kolegov ekipe Jumbo Visma pripeljal v cilj zadnje etape Dirke po Španiji. Zasavc je postal prvi Slovenec z zmago na tritedenski kolesarski dirki, in to na zelo zahtevni španski La Vuelti.

Na cilju v Madridu je na najvišji stopnički prejel najprestižnejšo nagrado svoje kariere, ki je v svoji vitrini nima še noben slovenski kolesar. Družbo mu je na tretjem mestu delal najboljši mladi kolesar dirke Tadej Pogačar.

Primož Roglič premika meje slovenskega kolesarstva. Že tretje mesto na letošnjem Giru d’Italia je pomenilo najvišjo uvrstitev slovenskega kolesarja na eni od treh najtežjih dirk na svetu. Dirka po Španiji pa je povsem izpolnila želje, sanje in načrte našega kolesarja.

Po včerajšnji 20. etapi, ki jo je s fantastičnim pobegom dobil Tadej Pogačar, Primož Roglič pa suvereno in taktično nadziral svojega največjega tekmeca, je bilo jasno, da je Roglič zmagovalec letošnje Dirke po Španiji. Po znanem pravilu je namreč današnja zadnja etapa tako imenovana parada šampionov, torej se tekmuje le še za zadnjo etapno zmago na dirki, zmagovalci pa so znani in v etapi že nazdravljajo svojim uspehom.

Najlepša in seveda najbolj prisrčna je bila paradna vožnja Primoža Rogliča v objemu s svojimi moštvenimi kolegi ekipe Jumbo Visma, ki se jim je že in še bo najlepše zahvalil. V tritedenski dirki namreč še tako dober posameznik brez dobre ekipe ne zmore slediti drugim ekipam. Jumbo Visma je Rogliča takoj po Giru d’Italia imenovala za kapetana ekipe na Dirki po Španiji s ciljem napasti zmago na dirki in to jim je tudi uspelo.

Roglič je s svojo borbenostjo, močjo in hitrostjo prilagajanja trenutnim razmeram na dirki izredno odpeljal vseh 21 etap letošnje dirke po Španiji. Z mirnostjo in zbranostjo izkušenega kolesarja je preživel vse težke etape eno za drugo, tudi nekaj padcev in vse napade svojih tekmecev za skupno zmago.

Kot pričakovano zadnja etapa ni prinesla sprememb v skupni razvrstitvi, tako da je zmagovalec dirke Primož Roglič, drugi je Španec Alejandro Valverde in tretji Tadej Pogačar, ki je tako še dopolnil uspeh slovenskega kolesarstva.

Besedilo in foto: AM