Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je 21. januarja 2022 na svoji spletni strani objavil javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023.

Štipendije so namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere glede na potrebe delodajalcev na trgu dela ni dovolj kadra. Vlogo lahko oddate od 13. junija do 23. septembra 2022. Pogoji za dodelitev se ne spreminjajo, sta pa letos na seznam deficitarnih poklicev uvrščena tudi izdelovalec kovinskih konstrukcij in gastronom hotelir.

Tudi letos bo dodeljenih do 1000 štipendij, mesečna višina štipendije pa znaša 102,40 evrov in se spreminja na podlagi usklajevanja. Pomembna informacija za dijake je, da lahko štipendijo za deficitarne poklice prejemajo hkrati z državno in Zoisovo štipendijo, ne morejo pa hkrati prejemati kadrovske štipendije.

Štipendijo za deficitarne poklice bodo v šolskem letu 2022/2023 lahko pridobili dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali za naslednje poklice ter pridobili višjo izobrazbo od že pridobljene: kamnosek, zidar(ka), mehatronik operater, tesar(ka), inštalater(ka) strojnih inštalacij, klepar(ka)-krovec(ka), oblikovalec(ka) kovin orodjar(ka), izvajalec(ka) suhomontažne gradnje, elektrikar(ka), slikopleskar(ka)-črkoslikar(ka), avtokaroserist(ka), pečar(ka)-polagalec(ka) keramičnih oblog, pek(arka), gozdar(ka), slaščičar(ka), dimnikar(ka), mesar(ka), steklar(ka), tapetnik(čarka), tehnik(ica) steklarstva, mizar(ka), gastronom(ka) hotelir(ka) in izdelovalec(ka) kovinskih konstrukcij.

Savus

Fotografija je simbolična