sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Zasavska ljudska univerza danes pripravlja delavnico Osnove na Facebooku za začetnike. Župan Občine Zagorje je sklical 22. redno sejo, v zagorski kinodvorani pa si lahko ogledate triler Morilčev spomin.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 30. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Še bo pihala šibka burja. Jutranje temperature bodo od 6 do 10, najvišje dnevne od 14 do 17 °C.

Jutri in v sredo bo delno jasno z nekaj spremenljive oblačnosti. Možna bo kakšna ploha ali nevihta. Postopno bo topleje.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta–Dol pri Hrastniku–Marno je do 30. oktobra 2022 zaradi sanacije vozišča ter dograditve pločnika in cestnega priključka urejen izmenično enosmerno promet in pomična zapora.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Pongrac, izvod Mrzlica (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Osnove na Facebooku za začetnike – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja delavnico Osnove na Facebooku za začetnike. Facebook je spletno družabno omrežje namenjeno zabavi, komuniciranju, vzpostavljanju družbenih odnosov ter razvedrilu. S prijavo si ustvarimo profil, h kateremu lahko dodamo slike in vnesemo podatke, ki si jih želimo deliti z izbranim krogom ljudi. Poiščemo lahko tudi svoje znance, prijatelje in druge ljudi, s katerimi bi želeli vzpostaviti stike in jih dodamo med »prijatelje«.

22. redna seja Občinskega sveta Občine Zagorje ob Savi

Občina Zagorje ob Savi danes ob 18. uri pripravlja 22. redno sejo Občinskega sveta. Ta bo v stekleni dvorani Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. Na seji bodo med drugim predlagali direktorja Mladinskega centra Zagorje in direktorja Stanovanjskega podjetja Zagorje ob Savi.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline in kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Morilčev spomin

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate triler z odlično igralsko zasedbo Morilčev spomin. Ko Alex, izkušen poklicni morilec, ne želi dokončati dela za nevarno kriminalno združbo, postane tarča. Sledi preteklih trupel raziskujejo agenti FBI in mehiške obveščevalne službe, le te pa jih pripeljejo bližje Alexu. Vendar pa ima izkušeni morilec vse spretnosti, da ostane v prednosti pred njimi, razen ene stvari: bori se s hudo obliko izgube spomina, kar vse bolj vpliva na vsak njegov korak. To ga ne pripelje le do dvoma, komu sploh lahko zaupa, ampak tudi do dvoma, če sploh lahko zaupa samemu sebi.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Sergej Kraigher

Na današnji dan se je leta 1914 v Postojni rodil Sergej Kraigher, ki so ga v Zasavju, kljub temu, da se je rodil na Notranjskem, vzeli za svojega. Uvrščajo ga med najbolj vidne slovenske politike skupne socialistične države. Kraigher je stkal od leta 1940, ko se je bolj tesno spoznal s Hrastničani in Zasavčani, v zasavskih krajih precej prijateljskih vezi. V občinah Hrastnik, Trbovlje in Zagorje so ga proglasili za častnega občana. Umrl je 15. januarja leta 2001 v Ljubljani. Skupaj z Lidijo Šentjurc, ki je umrla tri mesece pred njim, je pokopan na pokopališču v Dragi v Hrastniku.

Svetovni dnevi

Svetovni dan nočnega močenja

Danes obeležujemo svetovni dan nočnega močenja. V Sloveniji smo ga prvič obeležili leta 2017. Nočno močenje postelje je nehoteno uhajanje urina med spanjem pri sicer popolnoma zdravih otrocih starejših od 5 let. Pri nekaterih se pojavlja vsako noč, pri nekaterih le nekajkrat tedensko. Nočno močenje je odraz nedozorelih mehanizmov za zadrževanje urina v mehurju ponoči.

Savus


 

Isti avtor