V letošnjem letu so se na točki Europe Direct Zasavje v sodelovanju z Mladinskim centrom Hrastnik odločili organizirati dogodek pod imenom Zasauc kmetuje.

V aprilu so v Osnovni šoli narodnega heroja Rajka Hrastnik najprej izvedli dva dogodka. Učenci zadnje triade so se najprej podučili o zasaditvah ter varovanju okolja in skupaj prišli do različnih idej, kako lahko ozelenijo šolo. Na sklepnem dogodku 24. maja so uresničili eno izmed njih in šoli podarili zeleno steno. Slednjega dogodka se je udeležila tudi vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše s svojo ekipo in predstavnikom Evropskega parlamenta Slovenija.

Ta dan so prikazali še druge projekte, ki so bili (so)financirani s strani Evropske unije. Celoten dan nam je tako uspelo oblikovati v skladu z Evropskim zelenim dogovorom.

K ot se za zeleno mobilnost spodobi, so se do Hrastnika pripeljali z vlakom. Od železniške postaje Hrastnik do hrastniške osnovne šole so se pripeljali z električnimi kolesi TRajBi. Omenjeni projekt je bil prav tako sofinanciran s strani Evropske unije.

V Osnovni šoli narodnega heroja Rajka Hrastnik  so postavili in otvorili zeleno steno, s tem ozelenili del šole in se z učenci o Evropskem zelenem dogovoru tudi pogovorili.

Ogledali so si prostore TIC-a Hrastnik, ki je projekt LAS Zasavje in je bil tri leta financiran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.. Obiskali so še jamo v Hrastniku, kjer so za strokovni ogled poskrbeli rudarji.

Po uradnem sprejemu v Mladinskem centru Hrastnik pa smo jih pospremili nazaj do vlaka z električnim kombijem projekta Pronacul.

V dnevu so se celotnemu dogajanju pridružili še drugi gostje, med drugim župan Hrastnika Marko Funkl, ravnateljica šole Polona Dolanc, podžupanja Litije Lijana Lovše, direktor RRA Zasavje Jani Medvešek. Hrastniški župan je med drugim nekaj več povedal o projektu, ki bo hrastniško šolo postavil na prvo mesto tistih s samooskrbno zadružno sončno elektrarno. Obenem je poudaril, da je Zasavje druga najbolj sončna regija v Sloveniji, zato ima velik potencial za izkoriščanje obnovljivih virov energije.

Savus

Foto: Europa Direct