sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Društvo za razvoj podeželja LAZ danes pripravlja že 12. kulinarični dogodek Dan jagod in špargljev. V zagorski kinodvorani si lahko ogledate film Top Gun: Maveric, v trboveljski kinodvorani pa filma Barabe in Prasica, slabšalni izraz za žensko.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 29. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju oblačno, občasno bo deževalo. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14 °C.

Jutri bo pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Še bo pihala šibka burja. V torek in sredo bo delno jasno z nekaj spremenljive oblačnosti. Možna bo kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Postopno bo topleje.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta–Dol pri Hrastniku–Marno je do 30. oktobra 2022 zaradi sanacije vozišča ter dograditve pločnika in cestnega priključka urejen izmenično enosmerno promet in pomična zapora.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Pongrac, izvod Mrzlica (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Dan jagod in špargljev na Bregu pri Litiji

Društvo za razvoj podeželja LAZ danes pripravlja 12. Dan jagod in špargljev. Ta bo potekal na Bregu pri Litiji od 10. ure dalje. Gre za kulinarični dogodek, v katerega vsako leto vključijo lokalne pridelovalce jagod in špargljev, ter lokalne rokodelce, gasilce in lokalno skupnost s tega območja. Na dogodku bo poskrbljeno za odlično kulinariko, dobro glasbo in pestro dogajanje.

Prireditev InPlaninec na Kalu

Planinski dom na Kalu danes vabi na Kal, kjer bo potekala prireditev InPlaninec. Projekt, ki se izvaja s strani Planinske zveze Slovenije, poteka po celi Sloveniji, ta vikend se bo več sto udeležencev srečalo na Kalu. Gre za projekt, kjer poskušajo planinske poti narediti dostopne invalidom in osebam na vozičkih. S pomočjo spletne aplikacije bodo invalidi, osebe na vozičkih, mlade družin in tisti, ki želijo manj zahtevne poti, našli pravo pot za pohajkovanje.

Barabe in Prasica, slabšalni izraz za žensko

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 18. uri sinhronizirano animirano pustolovsko komedijo Barabe, ob 20. uri pa slovensko komično dramo Prasica, slabšalni izraz za žensko. Mlada slikarka Eva kadi, pije, se priložnostno drogira, žurira in ne najde navdiha za slikanje. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in povrh vsega ji že tri mesece zaostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, zato se po pomoč obrne na spletni brskalnik.

Top Gun: Maverick

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate ameriško akcijsko dramo Top Gun: Maverick. Po več kot tridesetih letih službovanja kot eden najboljših letalcev mornarice je Pete »Maverick« Mitchell tam, kjer je njegovo mesto – kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa po imenu Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa po imenu Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in z duhovi iz preteklosti se mora Maverick soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Majda Škrinar Majdič

Na današnji dan se je leta 1958 v Trbovljah rodila profesorica matematike Majda Škrinar Majdič. Svojo učiteljsko pot je začela na takratni Rudarski šoli v Zagorju, sedaj pa že vrsto let poučuje matematiko na GESŠ Trbovlje. Pri svojem poučevanju uporablja številne inovativne metode, s katerimi želi približati matematiko vsem dijakom. V svoji dolgoletni karieri profesorice je prejela mnoga priznanja, med njimi velja posebej izpostaviti nagrado Republike Slovenije na področju šolstva. Nominirana je bila tudi za nagrado Zasavc leta 2013. Bila je tudi prva predsednica državne predmetne komisije za poklicno maturo iz matematike (od leta 2003 do 2008).

Svetovni dnevi

Dan blazine na hladilniku

Izvor praznika je nejasen, vsekakor pa velja, da je treba na ta dan na vsak način položiti blazino na hladilnik, saj naj bi vam to prineslo srečo.

Svetovni dan mirovnikov Združenih narodov

Generalna skupščina je 29. maj razglasila za svetovni dan mirovnikov Združenih narodov, s čimer želi počastiti vse ljudi, ki so kdaj služili na mirovnih misijah OZN, še posebej pa tiste, ki so pri vzpostavljanju miru izgubili življenje. Generalna skupščina je pozvala vse države članice, organizacije v okviru sistema OZN, nevladne organizacije in posameznike naj na primeren način spoštujejo ta dan.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor