torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Pihalni orkester Svea Zagorje danes po dolgem času ponovno pripravlja pomladanski koncert. VDC na zagorski mestni ploščadi pripravlja prireditev Skupaj zmoremo, v trboveljski kinodvorani pa si lahko ogledate dva različna filma.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 28. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju oblačno, občasno bo deževalo, pihal bo vzhodni veter. Dnevne temperature bodo od 15 do 18 °C.

Jutri bo oblačno, padavine bodo do večera večinoma ponehale. Veter bo slabel. V ponedeljek bo večinoma sončno, popoldne bodo v notranjosti možne posamezne plohe. Nekoliko topleje bo.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta–Dol pri Hrastniku–Marno je do 30. oktobra 2022 zaradi sanacije vozišča ter dograditve pločnika in cestnega priključka urejen izmenično enosmerno promet in pomična zapora.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Koncert Pihalnega orkestra Svea Zagorje

Pihalni orkester Svea Zagorje danes po dolgem premoru ponovno pripravlja pomladanski koncert. Ta bo potekal ob 19.30 uri v KC Delavski dom Zagorje. Orkester bo vodil dirigent Peter Kuder, kot gostje pa bodo zaigrali Pižoni. Gre za celjski bend z nekaj zasavskega pridiha.

‘Od dimnika do dimnika’

Prvega junija Občina Trbovlje praznuje svoj praznik, letos še posebej slovesen, saj mineva 70 let odkar so Trbovlje uradno postale mesto. Danes ob 10. in 18. uri pripravljajo sprehod po energetski poti elektrarne Trbovlje in ogled najvišjega dimnika v Evropi. Zbirno mesto za ogled je na parkirišču pri termoelektrarni Trbovlje na desnem bregu Save. Več informacij najdete na tej povezavi.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline in kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Ježek Sonic 2 in Top Gun: Maverick

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17.30 uri sinhronizirano akcijsko komedijo Ježek Sonic 2, ob 20. uri pa ameriško akcijsko dramo Top Gun: Maverick. Po več kot tridesetih letih službovanja kot eden najboljših letalcev mornarice je Pete »Maverick« Mitchell tam, kjer je njegovo mesto – kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa po imenu Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa po imenu Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in z duhovi iz preteklosti se mora Maverick soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Jože Kotar

Na današnji dan se je leta 1970 v Trbovljah rodil klarinetist in pedagog Jože Kotar. Od leta 1996 do 2008 je bil solo klarinetist v Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije, od leta 2008 pa je solo klarinetist pri Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Poleg tega je redni profesor za klarinet na ljubljanski Akademiji za glasbo, umetniški vodja Slovenskega orkestra klarinetov, Slovenskega seksteta klarinetov ter član različnih komornih sestavov. Od leta 2007 je dirigent in umetniški vodja Delavske godbe Trbovlje. Živi in deluje v Ljubljani.

Svetovni dnevi

Svetovni dan Sonca

Danes obeležujemo svetovni dan Sonca. Sonce, nam najbližja zvezda, ki je oddaljeno 150 milijonov kilometrov, blagodejno vpliva na ves zemeljski živež. Brez Sonca, ki nas dnevno oskrbuje s svetlobo in toploto, si življenja na Zemlji v takšni obliki, kot ga poznamo sedaj, sploh ni mogoče zamisliti. Sonce je vrteča se krogla žarečih plinov, ki je pretežno sestavljena iz vodika in helija. Sonce je staro okrog 4,5 milijarde let, prav toliko kot naše Osončje.

Mednarodni dan aktivnosti za zdravje žensk

Danes, 28. maja, v številnih državah po svetu obeležujemo mednarodni dan aktivnosti za zdravje žensk. Ob tem dnevu so aktivnosti usmerjene izpostavljanju različnih problematik, med drugim ozaveščanju o boleznih srca in ožilja, osteoporozi in raku na materničnem vratu.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor