Občina Litija danes pripravlja urbani sprehod Jane’s Walk, ki promovira urejanje mest po meri pešcev. V trboveljski kinodvorani pa si lahko danes ogledate dva filma – Jaz, rdeča panda in Doktor Strange: V multivesolju norosti.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 7. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, popoldne lahko tudi kakšna nevihta. Verjetnejše bodo v južnih krajih.

Jutri in v ponedeljek bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo nastajale bodo posamezne plohe in nevihte.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje pri Mariji Reki je do 10. maja 2022 zaradi sanacije območja plazenja urejen izmenično enosmerni promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Jane’s Walk – Občina Litija

Občina Litija danes ob 10. uri pripravlja urbani sprehod in pogovor Jane’s Walk. Dobijo se pred Mestnim muzejem Litija. Urbani sprehodi Jane’s Walk so vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki promovirajo urejanje mest po meri pešcev. Pobuda za urbane sprehode izhaja iz Toronta, kjer so bili prvi tovrstni sprehodi organizirani leta 2007.

Razstava Dróbec – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate razstavo Dróbec: Majhni koščki narave povezani. Razstavo sta pripravila Deja Hauptman in Andraž Kramberger. Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz visokotemperaturne gline – kamenine. Vsak kos je v ozadju »podprt« z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo in izhodišče samega materiala. Razstava je na ogled do 8. maja.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Jaz, rdeča panda in Doktor Strange: V multivesolju norosti

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 18. uri sinhronizirano animirano pustolovsko komedijo Jaz, rdeča panda, ob 20. uri pustolovsko fantazijo Doktor Strange: V multivesolju norosti. Igrajo: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Rachel McAdams

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Franc Vresk

Na današnji dan se je leta 1910 v Trbovljah rodil narodni heroj Franc Vresk, ki se je že kot mladenič pridružil delavskemu gibanju. Bil je eden izmed najbolj prepoznavnih borcev padlega Pohorskega bataljona. Zaradi junaštev v borbi proti okupatorju so ga proglasili za narodnega heroja. Umrl je 8. januarja leta 1943.

Gregor Jazbec

Na današnji dan se je leta 1972 v Trbovljah rodil vojaški psiholog, satirik, predavatelj in pisatelj Gregor Jazbec. Od leta 1998 dalje je zaposlen v Slovenski vojski, najprej kot vojaški psiholog v 20. MOTB, kasneje kot učitelj vojaške psihologije na Centru vojaških šol. Poučuje vojaško psihologijo na vseh nivojih vojaškega šolanja, iz tem: psihologija osebnosti, psihologija vodenja, psihologija ekstremnega nasilja, bojni stres, delovanje posameznika in enot v vojni in ekstremnih razmerah, propaganda in psihologija odporniških gibanj.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus