torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Zagorju danes pripravljajo tradicionalni pohod na Pleše, kjer vas bodo zabavali Pihalni orkester Svea in Ansambel Spev, ter tradicionalni pohod na Zeleno Travo, v Litiji pa pripravljajo prvomajsko druženje in pohod na Sitarjevec.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 1. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno oblačno. Sredi dneva in popoldne se bodo začele pojavljati krajevne plohe in posamezne nevihte, ki se bodo marsikje nadaljevale v večer in v noč na ponedeljek. Jutranje temperature bodo od 5 do 10, najvišje dnevne od 14 do 20 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine. V torek kaže na več sončnega vremena, verjetnost popoldanskih ploh bo nekoliko manjša.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje pri Mariji Reki je do 10. maja 2022 zaradi sanacije območja plazenja urejen izmenično enosmerni promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Tradicionalni pohod na Pleše: Ansambel Spev in PO Svea

Občina Zagorje tudi v letošnjem letu pripravlja tradicionalni pohod na Pleše in budnico s Pihalnim orkestrom Svea Zagorje. Na Plešah pa vas bo zabavala petčlanska narodnozabavna zasedba, ki deluje od leta 2002, Ansambel Spev.

Tradicionalni pohod na Zeleno Travo

Občina Zagorje pa na prvi majski dan pripravlja tudi tradicionalni pohod na Zeleno Travo v Ravenski vasi nad Zagorjem.

Prvomajsko druženje in pohod na Sitarjevec

Občina Litija pa vabi na tradicionalno prvomajsko srečanje na Sitarjevcu. Pohod se bo začel v zgodnjih jutranjih urah. Družabno srečanje bo potekalo od 10. ure dalje na platoju pred Rudnikom Sitarjevec Litija, ob živi glasbi, z brezplačnim golažem za vse pohodnike, ki se bodo tega dne povzpeli na vrh Sitarjevca. Obiskovalci bodo imeli tudi možnost brezplačnega ogleda izvoznega rova rudnika ob 10. ali 12. uri.

Razstava Dróbec – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate razstavo Dróbec: Majhni koščki narave povezani. Razstavo sta pripravila Deja Hauptman in Andraž Kramberger. Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz visokotemperaturne gline – kamenine. Vsak kos je v ozadju »podprt« z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo in izhodišče samega materiala. Razstava je na ogled do 8. maja.

Barabe in Downton Abbey: Nova doba

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 18. uri sinhronizirano animirano pustolovsko komedijo Barabe, ob 19. uri pa romantično dramo Downton Abbey: Nova doba. Na velika platna se vrača zgodba premožne družine Crawley in njihovih služabnikov na posestvu na angleškem podeželju v začetku 20. stoletja.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Anton Sovre

Na današnji dan je leta 1963 v Ljubljani umrl filolog in prevajalec iz Šavne Peči Anton Sovre. Velja za najpomembnejšega slovenskega prevajalca iz antične književnosti, bil je velik zagovornik ohranjanja pouka klasičnih jezikov, njegova slogovno klasična slovenščina je še danes vzor prevajalcem in piscem. Bil je tudi pomemben sodelavec pri urejanju slovenskega pravopisa in pisec zanimivih strokovnih člankov. Sovre je bil sicer strog profesor, vendar izjemno zanimiv predavatelj, njegovi nekdanji učenci ga še danes izjemno cenijo. Po njem se imenuje nagrada za izjemne prevajalske dosežke, ki jo vsako leto za prevajalske dosežke podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev. V Hrastniku so po Sovretu poimenovali mestno knjižnico, kjer ob obletnici rojstva pripravljajo Sovretove večere. Od leta 2004 v Hrastniku pripravljajo tudi Sovretov pohod v Šavno Peč.

Svetovni dnevi

Evropski mesec možganov

Mesec maj velja za evropski mesec možganov. Možganske motnje so največje zdravstveno, gospodarsko in družbeno breme v Evropski uniji, za bolezni, povezane z možgani, se vsako minuto namreč porabi kar milijon in pol evrov. Strokovnjaki so opozorili, da bo leta 2025 kar 20 odstotkov Evropejcev starejših od 65 let. To pomeni, da se bo družba soočila z znatnim povečanjem degenerativnih bolezni možganov, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Največja težava pri raziskavah možganov so stroški. Za nobeno od bolezni možganov namreč nimamo zdravila.

Praznik dela

Danes je dela prost dan – praznik dela ali prvi maj. Gre za mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav sveta, redka izjema so ZDA. Na ta dan se spominjamo krvavih demonstracij leta 1886 v ameriškem Chicagu, pa tudi največje praznovanje socialnih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Zaradi politično levega navdiha, ki ga nosi praznik, je bil prvi maj skozi vso svojo zgodovino izstopajoči dogodek za demonstracije različnih socialističnih, komunističnih in anarhističnih skupin.

Svetovni dan smeha

Svetovni dan smeha se praznuje od leta 1998 vsako prvo nedeljo v mesecu maju in letošnje leto ga po vsem svetu praznujemo prvega maja. Deset minut smeha na dan pripomore k zmanjšanju stresa, okrepi naš imunski sistem, uravnovesi krvni tlak, pospeši cirkulacijo krvi, zniža krvni sladkor in dviguje naše razpoloženje.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor