Prehranska dopolnila so živila, ki dopolnjujejo običajno prehrano posameznika. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom.

Različna oblika

Lahko jih uporabljamo v obliki kapsul, pastil, tablet in drugih podobnih oblikah, v vrečkah s praškom, v ampulah s tekočino, v kapalnih stekleničkah in v drugih oblikah s tekočino in praškom, ki so oblikovane tako, da se jih uživamo v odmerjenih majhnih količinskih enotah.

Prehranska dopolnila niso zdravila! Namen prehranskih dopolnil je dopolnjevati običajno prehrano in ne zdraviti ali preprečevati bolezenskih stanj.

Bodite pozorni

Ko kupujete prehranska dopolnila bodite pozorni na navedeno vsebnost in priporočen dnevni vnos sestavin. Posamezne sestavine in njihovi dnevni odmerki so lahko v različnih državah članicah EU različno določeni.

Npr. minerali so vedno vezani v spojine – soli. Pri tem je potrebno biti pozoren ali je navedena količina soli ali samega minerala. V magnezijevem citratu je na primer le 11% magnezija.

Pri kupovanju pripravkov z ribjim oljem želimo le omega 3 maščobne kisline, katerih vsebnost lahko variira od 25 – 90%. Poleg tega je pomemben vir omega 3 maščobnih kislin ter njihova prečiščenost.

Pripravki iz zelišč večinoma vsebujejo ekstrakte, standardizirane na določene naravne sestavine – npr. 200 mg ekstrakta kurkume lahko vsebuje le 36 mg kurkumina.

Zdravstvene trditve

Pri označevanju, predstavljanju in oglaševanju se prehranskim dopolnilom ne sme pripisovati lastnosti preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenja bolezni. Kljub temu pa so za določene sestavine prehranskih dopolnil odobrene zdravstvene trditve. Pogoj za uporabo zdravstvenih trditev je dokazan ugodni hranilni ali fiziološki učinek na primerni populaciji. Hranilo, za katero je podana trditev, mora biti v končnem izdelku v zadostni količini, da bo dosežen učinek.

Npr. za vitamin D veljajo naslednje zdravstvene trditve:

o        prispeva k normalni absorpciji/uporabi kalcija in fosforja,

o        prispeva k normalni ravni kalcija v krvi,

o        prispeva k ohranjanju zdravih kosti,

o        prispeva k delovanju mišic,

o        prispeva k delovanju imunskega sistema,

o        ima vlogo pri delitvi celic.

Previdnost pri nakupu

Pri nakupu prehranskih dopolnil bodite previdni, če jih kupujete preko spleta. Vedno preverite informacije o ponudniku (preverite trgovca, kontaktne podatke, domeno, varnost vpisa kreditne kartice) in si oglejte spletne strani SI-CERT.  Na tveganjih spletnih straneh so lahko informacije za potrošnike zavajajoče, niso točne, jasne ali pa so nerazumljive.

Za več informacij in svetovanje smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje