torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Trbovljah, Zagorju in Hrastniku danes pripravljajo osrednje prireditve ob jutrišnjem prazniku, dnevu upora proti okupatorju. Je pa današnji dan svetovni dan intelektualne lastnine in dan prest.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 26. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju spremenljivo do pretežno oblačno. Dopoldne bodo posamezne plohe, ki bodo popoldne pogostejše. Najmanj padavin bo na vzhodu. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, v alpskih dolinah okoli 4, najvišje dnevne na severozahodu okoli 12, drugod od 14 do 19 °C.

Do jutri zjutraj bodo padavine ponehale, le na jugu bo še možna kakšna malenkost. Od severozahoda se bo jasnilo. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo v notranjosti Slovenije krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. V četrtek bo sprva pretežno jasno z nekaj jutranje megle po nižinah, čez dan bo predvsem v vzhodni polovici Slovenije prehodno bolj oblačno.

Zapore cest

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Turje, izvod Verko (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Osrednja slovesnost ob prazniku – Trbovlje

Županja Trbovelj Jasna Gabrič danes ob 19. uri v Delavskem domu Trbovlje pripravlja osrednjo občinsko slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju. Na slovesnosti se bodo poklonili spominu na pogumno odločitev za upor, mir in za sožitje med evropskimi narodi. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman.

Osrednja prireditev v počastitev praznika – Zagorje

Tudi v Zagorju danes pripravljajo osrednjo prireditev v počastitev jutrišnjega praznika. Občina Zagorje ob Savi in Združenje borcev za vrednote NOB Zagorje ob 19. uri vabita v gledališko dvorano KC Delavski dom Zagorje. Zbrane bo nagovorila slavnostna govornica Valerija Skrinjar Tvrz. V kulturnem programu bodo sodelovali združeni pevski zbori zagorske občine in Pihalni orkester Svea Zagorje.

Proslava ob dnevu upora proti okupatorju – Hrastnik

Občina Hrastnik in Združenje borcev za vrednote NOB Hrastnik danes ob 18. uri vabita v Delavski dom Hrastnik, kjer bodo pripravili proslavo ob dnevu upora proti okupatorju. Slavnostni govorec bo član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije dr. Martin Premk. V programu bodo sodelovali še Rudarska godba Hrastnik in Vokalna skupina Un’s Trboul. Dogodek bo povezoval Drago Kopušar.

Open Club ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje ima vsak torek od 16. do 19. ure odprt Open Club. Prostor za mlade, v katerem so možnosti, priložnosti, dobra volja in občutek skupnosti. V klubu se pogovarjajo, razvijajo nove ideje in dogodke, včasih kreativno ustvarjajo ter delajo po inovativnih tehnikah neformalnega učenja.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes med 11.30 in 15. uro cepijo proti covidu-19. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik vsak torek poteka cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročila. Cepijo od 15. do 16. ure s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje – DD Hrastnik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je do 6. maja vsak delovni dan med 17. in 19. uro na ogled likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Slikarska kolonija se bo predstavila z del nastalimi na lanskoletnem slikarskem druženju.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Jože Ciuha

Na današnji dan se je leta 1924 v Trbovljah rodil slikar, ilustrator, grafik in pesnik Jože Ciuha. Imel je več kot 800 samostojnih in skupnih razstav v galerijah in muzejih po vsem svetu. Njegova dela so tudi v zbirkah maroškega kralja in japonskega cesarja. Leta 1966 je za književno delo prejel Levstikovo nagrado, za ustvarjalno delo na likovnem področju leta 1968 nagrado Prešernovega sklada, leta 1981 pa Jakopičevo nagrado, najpomembnejše slovensko priznanje s področja likovno–vizualne umetnosti. Predsednik RS Borut Pahor mu je posmrtno podelil srebrni red RS za zasluge, prejel pa je tudi naziv francoskega viteza in ruskega akademika. Umrl je 12. aprila leta 2015 v Ljubljani.

Svetovni dnevi

Dan prest

Če jih nimate časa sami speči, kupite že narejene. Morda pa boste našli pekarno, kjer jih prazniku na čast delijo brezplačno.

Svetovni dan intelektualne lastnine

26. aprila države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), med katerimi je tudi Slovenija, praznujejo svetovni dan intelektualne lastnine. Ta dan je bil izbran, ker je 26. aprila 1970 začela veljati Konvencija o ustanovitvi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino, z njim pa naj bi države članice dvignile zavest o vlogi intelektualne lastnine v vsakdanjem življenju in počastile prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor