sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes obeležujemo dva svetovna dneva – dan pesmi v žepu in svetovni dan za zaščito laboratorijskih živali. V avli DD Trbovlje si lahko še vedno ogledate razstavo Drobec, v zagorski in trboveljski kinodvorani pa pripravljajo ogled dveh filmov.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 24. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih krajih bodo občasno še krajevne padavine, ki bodo pogostejše popoldne in zvečer, ko se bodo razširile tudi nad osrednjo Slovenijo. Lahko nastane tudi kakšna nevihta. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 18 °C.

Jutri se bo delno razjasnilo, več oblačnosti bo na zahodu. Sredi dneva in popoldne bo na severu in zahodu nastalo nekaj ploh. Še bo pihal jugozahodnik. V torek bo spet pogosteje deževalo.

Zapore cest

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Izlake (od 7. do 11. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Malovrh, izvod proti Razpotniku (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Razstava Dróbec – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate razstavo Dróbec: Majhni koščki narave povezani. Razstavo sta pripravila Deja Hauptman in Andraž Kramberger. Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz visokotemperaturne gline – kamenine. Vsak kos je v ozadju »podprt« z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo in izhodišče samega materiala. Razstava je na ogled do 8. maja.

Ježek Sonic 2 in Notre-Dame v plamenih

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 16.30 uri sinhronizirano akcijsko komedijo Ježek Sonic 2, ob 19. uri pa francosko dramo Notre-Dame v plamenih. Potem, ko se je ježek Sonic ustalil v Green Hillsu, si nadvse želi dokazati, da ima vse, kar potrebuje, da postane pravi junak. Ko pa se dr. Robotnik vrne, tokrat z novim partnerjem po imenu Knuckles, in iščeta smaragd, ki ima moč uničiti civilizacijo, bo ježek Sonic na preizkusu. Združil bo moči s partnerjem po imenu Tails in skupaj se odpravita na potovanje po svetu, da bi poiskala smaragd, še preden zaide v napačne roke.

Notre-Dame v plamenih

V KC Delavski dom Zagorje pa si lahko ob 19. uri prav tako ogledate francosko dramo Notre-Dame v plamenih. Film predstavlja ponazoritev uničujočega dogodka, ki se je zgodil 15. aprila 2019, ko je katedrala utrpela največji požar v zgodovini. Film prikazuje, kako so pogumni moški in ženske postavili svoja življenja na kocko, da bi omilili škodo in rešili, kar se je rešiti dalo. Pri snemanju filma je bila uporabljena najboljša možna tehnologija, s katero je bilo možno oživeti ta historičen dogodek.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Simon Tanšek

Na današnji dan se je leta 1973 v Trbovljah rodil direktor fotografije in fotograf Simon Tanšek, ki je odraščal v Hrastniku. Od zaključenega študija dalje je direktor fotografije pri vrsti slovenskih celovečernih igranih filmov (V leru, Gremo mi po svoje, Srečen za umret). Direktor fotografije je tudi pri številnih kratkih filmih ter reklamnih in glasbenih spotih. Je član Evropske filmske akademije EFA. Od leta 2011 predava na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani. Živi in dela med Slovenijo in Češko.

Marko Župančič

Na današnji dan je leta 2007 v Ljubljani umrl arhitekt Marko Župančič, ki je oblikoval sodobno podobo Trbovelj v času, ko se je mesto izjemno hitro razvijalo. Bil je sin znanega slovenskega pesnika Otona Župančiča. Njegovo najpomembnejše arhitekturno delo v Trbovljah je Delavski dom, »zakrivil« pa je tudi podobo Pediatrične bolnišnice, OŠ Tončke Čeč, Okrogle hiše, tribune na stadionu Rudarja in več stanovanjskih blokov. Župančič je bil še urbanist, opremljevalec knjig, pisec člankov in navdušen fotograf.

Svetovni dnevi

Dan pesmi v žepu

Na list papirja napiše svojo najljubšo pesem in jo ves dan nosite v žepu. Preberite jo drugim. Lahko pa pesem napišete tudi sami.

Svetovni dan za zaščito laboratorijskih živali

Današnji dan, 24. april, je svetovni dan za zaščito laboratorijskih živali oz. živali, na katerih se izvajajo poskusi. Njihovo število se nenehno povečuje. K doslednejši zaščiti živali s predlogom zakona o zaščiti živali, ki je pred drugim zakonodajnim branjem, pristopa tudi Slovenija.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor