sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Odvisnost je simptom globoke bolečine

V petek, 8. aprila, je v Zavodu za mladino in šport Trbovlje potekala predstavitev, ki so jo izvedle dijakinje 2. letnika Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje. Tia Žibert, Kaja Vozelj in Lia Vene so se v okviru izbirnega predmeta interdisciplinarni tematski sklop pod geslom »Kam se vrti ta svet?« odločile za raziskovanje odvisnosti, pridobljeno znanje pa želijo širiti naprej.

Dogodek je bil namenjen vsem starostnim skupinam, na vabilo pa so se odzvali predvsem mladi – osnovnošolci in srednješolci. To starostno skupino odvisnosti še bolj ogrožajo, predvsem zaradi vpliva vrstnikov in okolja.

Odvisnost je možganska motnja in simptom globoke bolečine. Je način uravnavanja slabega notranjega počutja, s katerim posameznik doseže olajšanje od pritiskov, žalosti in jeze.

Odvisnosti so aktualen problem, s katerim se sooča družba. Prvi skupen korak za zmanjšanje razširjenosti različnih vrst odvisnosti je ozaveščanje o tej temi, kar je bil primaren namen predstavitve. Pri raziskovanju so se gimnazijke osredotočile na podrobnejše preučevanje tistih odvisnosti, o katerih se v družbi govori malo ali skoraj nič. Želele so, da vzroke in težave, ki jih prinašajo, spoznajo tudi drugi, saj to pomaga posameznikom, da se njihovim vplivom izognejo. Ta tema ne bi smela biti tabu, saj je tudi to eden izmed razlogov, zaradi česar mnogi odvisniki niso deležni ustrezne pomoči.

Skupaj smo razbijali mite, delili znanje, se naučili veliko novega ter naredili en korak v smeri zmanjšanja razširjanja odvisnosti.

Kaja Vozelj / PR objava


 

Isti avtor