Danes je praznik. Praznik demokracije. V Sloveniji se ljudje odpravljajo na okrog 3000 volišč. Ali pa so se že odpravili, saj so volišča odprta že od sedme ure zjutraj, svoj glas pa lahko oddate do sedmih zvečer.

Rezultati volitev bodo večinoma znani že zvečer. Glasovnice po pošti ponavadi ne vplivajo veliko, včasih pa določijo le, kdo iz posamezne liste bo izvoljen v parlament.

Volilci tudi v Zasavju izbirajo 90 člansko sestavo državnega zbora. Koliko poslancev lahko izvolijo v Zasavju je težko vprašanje. Verjetno jih bo manj kot doslej, saj so volilna okraja Hrastnik in Trbovlje združili v enega. Vse pa je odvisno od volilne matematike, ki včasih daje tudi zanimive rešitve. Volilci torej v Zasavju izbirajo med kandidati 20 kandidatnih list in 40 imeni.

Volivci so na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Obvestilo lahko prinesejo s sabo na glasovanje, ni pa nujno, saj se lahko izkažejo tudi z osebnim dokumentom. Na volišču prejmejo glasovnico z navodili. Glasujejo le za enega kandidata tako, da obkrožijo številko pred imenom ali kako drugače jasno izrazijo svojo voljo.

Do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank. Prijave kršitev volilnega molka lahko sporočijo na telefonsko številko 080 21 13.

Prvi rezultati volitev bodo objavili mediji takoj po zaprtju volišč, ko bodo objavili rezultate vzporednih volitev, državna volilna komisija pa bo pričela objavljati (še neuradne) rezultate od 20.30 ure naprej. Objavljali bodo tudi informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi Glasove po pošti bodo iz Slovenije bodo prišteli v ponedeljek, glasove iz tujine pa 3. maja. Uradni izidi volitev naj bili znani do 10. maja.

Savus

Foto: arhiv Savus