Zasavska ljudska univerza danes pripravlja odprtje prenovljenih prostorov enote ZLU v Zagorju. Knjižnica Hrastnik vabi na literarni večer z Jernejem Dirnbekom – Dimekom, s katerim bodo odprli 12. sezono bralne značke za odrasle Hrastničani beremo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 21. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da se bo danes oblačnost iznad južne Slovenije postopoma širila proti severu in vzhodu. Najdlje sončno bo v severovzhodni Sloveniji. Zvečer bo na jugu pričelo rahlo deževati. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18 °C.

V noči na petek bo dež zajel vso Slovenijo. V petek bo oblačno in deževno. V soboto in nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno. V severovzhodni Sloveniji bo povečini suho, drugod bodo občasno krajevne padavine, ki bodo v nedeljo pogostejše. Pihal bo jugozahodni veter.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Pri objektu Novi log 19 E v Hrastniku urejajo novo otroško igrišče. Dela se bodo izvajala do 23. aprila 2022, med delavniki od 7. do 17. ure. Vse stanovalce prosijo, da v tem času ne parkirajo na lokalni cesti Novi log 19 ABCDE ter pri uvozu iz glavne ceste ABCDE–Novi log–Prapretno zaradi prostega dostopa tovornjakov in mehanizacije do lokacije novega otroškega igrišča. Zaradi izvajanja del bo zaprtih tudi nekaj parkirnih mest nad igriščem.

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Vernek in TP Jesenje (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Malovrh, izvod proti Razpotniku (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Odprtje prenovljenih prostorov enote ZLU v Zagorju

Zasavska ljudska univerza danes ob 12. uri pripravlja odprtje prenovljenih prostorov enote Zasavske ljudske univerze v Zagorju, na Cankarjevem trgu 4. Na odprtju bosta prisotna župan Zagorja Matjaž Švagan in direktorica ZLU Polona Trebušak.

Literarni večer z Jernejem Dirnbekom – Dimekom – Knjižnica Hrastnik

Knjižnica Hrastnik danes ob 18. uri pripravlja literarni večer s pisateljem, ki ga poznamo kot komičnega pisca, Jernejem Dirnbekom – Dimekom. Najbolj znan je kot pevec, tekstopisec in kitarist skupine Mi2. Literarni večer na dan knjige je uvertura v novo sezono bralne značke za odrasle Hrastničani beremo, z gostom pa se bo pogovarjala Irena Senčar.

Gledališki abonma: Popolni tujci – KC Zagorje

Kulturni center Zagorje danes ob 19.30 uri vabi na predstavo Popolni tujci v sklopu gledališkega abonmaja. Predstavo bodo uprizorili člani SNG Drama Maribor. Prvo slovensko uprizoritev Popolnih tujcev je po motivih istoimenskega izjemno uspešnega italijanskega filma iz leta 2016 zrežirala perspektivna mlada hrvaška režiserka Tamara Damjanović.

Planinski večer – Knjižnica Sevnica

MDO Zasavje danes ob 18. uri vabi na planinski večer v Knjižnico Sevnica. Planinska društva, ki so povezana v MDO Zasavje, se bodo predstavila na plakatih in fotografijah. Slišali boste lahko tudi zanimivosti o Zasavski planinski poti in še več o Kumljanskem. Večera se bosta udeležila Jože Prah, predsednik MDO Zasavje, in Vlasta Medvešek Crnkovič, predsednica Odbora za varstvo narave pri MDO Zasavje.

Akcija Očistimo okolje v Hrastniku

V Hrastniku danes zaključujejo z akcijo Očistimo okolje. Do danes so tako v posameznih krajevnih skupnostih postavljeni zabojniki za kosovne odpadke. Danes lahko odpadke odložite v zabojnike v Prapretnem (Zadružni dom in vas), v Pleskem (vas) in na Studencih (spomenik na Ani).

Razstava Dróbec – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 17. in 18. uro ogledate razstavo Dróbec: Majhni koščki narave povezani. Razstavo sta pripravila Deja Hauptman in Andraž Kramberger. Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz visokotemperaturne gline – kamenine. Vsak kos je v ozadju »podprt« z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo in izhodišče samega materiala. Razstava je na ogled do 8. maja.

Likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje – DD Hrastnik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je do 6. maja vsak delovni dan med 17. in 19. uro na ogled likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Slikarska kolonija se bo predstavila z del nastalimi na lanskoletnem slikarskem druženju.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik danes cepijo proti covidu-19 vse, ki so naročeni. Cepijo od 9. do 10. ure. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 13. ter 16. in 19. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Gospod Bachmann in njegov razred

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 17. uri ogledate nemški dokumentarec Gospod Bachmann in njegov razred. Gre za intimen dokumentarec o močni vezi med nekonvencionalnim osnovnošolskim učiteljem in njegovimi najstniškimi učenci. Zabaven, ganljiv in navdihujoč poklon umetnosti poučevanja in učenja. Dobitnik srebrnega medveda in nagrade občinstva na Berlinalu.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Janez Vipotnik

Na današnji dan je leta 1998 v Ljubljani umrl slovenski pisatelj, novinar in politik Janez Vipotnik. Poleg političnih funkcij je med drugim vodil Delo in RTV Ljubljana. Po njegovih delih so posneli filme. Je tudi nosilec partizanske spomenice ter dobitnik Župančičeve in Kajuhove nagrade.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus