V tokratni oddaji Morda niste vedeli o humanitarnem teku, prenovi atletske steze v Hrastniku, kako bo tek potekal, za kašen namen bo šel zbrani denar in kdo bo častna pokroviteljica teka.

V teh predprazničnih dneh se je veliko govorilo in pisalo, kako so prenavljali atletsko stezo v Športnem parku Hrastnik, kjer bo potekal 11. zasavski humanitarni tek. Na vsa vprašanja je v oddaji odgovoril Miha Mirt, direktor Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik.

Povedal je, kako poteka prenova atletske steze, ki je dobila tartansko prevleko, kako se je investicija financirala in tudi, kaj upajo, da jim bo uspelo v naslednjih letih še prenoviti. “Občina je v investicijo vložila 256 tisoč evrov iz občinskega proračuna, na razpisu Fundacije za šport smo pridobili dobrih 49 tisoč in okrog 23 tisoč evrov še na razpisu šolskega ministrstva,” pravi Mirt.

Ob tem je govoril še o dejavnostih, ki jih izvajajo prek javnega zavoda, za katere športne površine skrbijo in tudi, kako deluje njihov pokriti bazen. V zadnjem delu pogovora so par besed spregovorili še o tem, kako bo v petek, 13.maja, med 8. in 20. uro potekal tradicionalni 11. zasavski humanitarni tek.

“Datum sovpada tudi z uradnim odprtjem prenovljene atletske steze. Seveda bomo poskrbeli za ustrezno promocijo in par spremljajočih športno-kulturnih prireditev. Notranja steza pa bo rezervirana zate in za Sabino, ki bosta na ta dan tekla 11 ur,” še pove Miha Mirt, ki je obljubil, da bo tudi sam odtekel krog ali dva in daroval kakšen evro za dober namen.

O tem pa je govorila tudi druga sogovornica, Lavra Izgoršek, sekretarka Društva prijateljev mladine Trbovlje, ki je zraven od prvega do tega 11. zasavskega humanitarnega teka. Že pred prvim sta kakšnega soorganizirala skupaj z Mitjo Duhom, nakar sem se jima pridružil avtor te oddaje in kmalu zatem še Sabina Karaman iz Hrastnika.

Ravno v času snemanja oddaje je potekalo barvanje tartanske podlage. “V vseh teh letih se je izvedlo “en kup fajnih” humanitarnih akcij. Vedno smo se skupaj odločali komu in na kakšen način pomagati. Ali so bile to potrebe otrok za zdravljenje, ali pomoč družinam v stiski, pomoč invalidom. Na ta način smo pomagali otrokom, odraslim in institucijam,” je še povedala Lavra Izgoršek in dodala, da je bilo doslej zbranih okrog 40 tisoč evrov.

Tudi za 11. zasavski humanitarni tek je bilo doslej zbranih že več kot 2 tisoč evrov. Nekaj so darovala podjetja, občine, veliko denarja pa se je nabralo v škatlah, ki so nameščene v nekaterih slaščičarnah, cvetličarnah, barih in drugih salonih po Zasavju. Največ pa se pričakuje na dan teka, ko vsak, ki se pridruži 11 urnemu teku, prostovoljno daruje nekaj evrov, kar pridno beležijo in zapisujejo prostovoljci.

Lavra je povedala tudi, da se bo nekaj denarja, ki bo šel v celoti za humanitarni namen 11. teka, nabralo tudi prek srečelova. Srečke bo mogoče kupiti, vse so dobitne, po prvomajskih praznikih na zasavskih tržnicah in tudi na samem teku, v kolikor ne bodo že prej pošle. Na koncu je povedala še, da je vesela, da se po desetih tekih, ki so potekali v Trbovljah, letos tek seli v Hrastnik: “To je bil tudi naš namen. Upam, da bomo kdaj tek izvedli tudi v Zagorju.” Izrazila je tudi pričakovanje, da bo v Hrastniku na dan teka veliko obiskovalcev, ki bodo podarili kakšen evro za dober namen.

Letos gre celotni izkupiček za Društvo onkoloških bolnikov – Skupini za samopomoč Trbovlje oziroma Zasavje. V ta namen smo pred kamero povabili tudi vodjo skupine Lidijo Hutar, ki se je pred leti tudi sama srečala z rakom. Tako kot častna pokroviteljica teka Tadeja Brankovič, pred leti ena najboljših biatlonk na svetu. Lidija je povedala, kako njihova skupina deluje, kdo vse se jim lahko pridruži in par besed tudi o tem, kako bodo zbrana humanitarna sredstva porabili.

“Tudi sama sem imela raka dojke in kot vidite, po 27-tih letih sem še vedno tu. Z dobro voljo in veseljem do življenja lahko marsikaj premagamo,” nam pove o svoji izkušnji z rakom: “S tem, ko se ozdraviš, ni konec zdravljenja, kasneje moraš še sam poskrbeti za razne rekreativne dogodke, se odpraviti v zdravilišča, ki pa si ga marsikateri bolnik ne more privoščiti. Z zbranim denarjem želimo omogočiti kar največ našim članom eno ali dvodnevno razvajanje v enem izmed zdravilišč.”

V petek, 13.maja, se boste med 8. in 20. uro v Športnem parku Log v Hrastniku lahko rekreirali, prisluhnili kulturnemu in glasbenemu programu (tudi skupini The Eccentric), bili na svečanem odprtju prenovljene atletske steze in za dober namen podarili kakšen evro. Tam bodo tudi Tadeja Brankovič, nekateri drugi vrhunski športniki, pa onkološki bolniki in boste lahko kakšno besedo spregovorili tudi z njimi. Vljudno vabljeni k ogledu oddaje in seveda na samo humanitarno prireditev.

IG

Foto: Igor Gošte