Vsak teden ob sredah zvečer vam bomo predstavili enega izmed umetnikov 58. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2021 ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes predstavljamo Milana Eriča, nagrajenca Prešernovega sklada.  

Milan Erič

Rojen je bil leta 1956 v Slovenj Gradcu. Leta 1979 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in dve leti kasneje uspešno zaključil še specialko na isti ustanovi. Ukvarja se s slikarstvom, ilustracijo in risanim filmom. Svoja slikarska dela in risbe od leta 1980 predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Skupaj z Zvonkom Čohom je prejel nagrado Prešernovega sklada za celovečerni film Socializacija bika. Je član Društva slovenskih likovnih umetnikov.

Milan Erič je za ustvarjanje v naši koloniji uporabljal svoj ”mobilni atelje”. Z ženo, tudi slikarko, sta se vozila naokoli po naši dolini in slikala na terenu. Tovrstno prakso že kar nekaj časa pogrešamo, saj je med umetniki dosti bolj popularno ateljejsko slikanje.

V času kolonije je Milan Erič naslikal kar lepo število slik, katerih skupna značilnost je raznolikost. Dela so si različna po maniri slikanja kot tudi po motivih in tehnikah. Raznoliki sta tudi za našo zbirko nastali sliki. Prvo je v skladu z duhom časa naslovil Robot in je narejena v lazurni mešani tehniki. Pred nami pozira nekakšen robot, ki glede na svojo majhnost meče ogromno senco na navidezno ozadje. Nezapolnjeni predeli likovnega polja so neenakomerno posejani z različno oblikovanimi znaki (lahko tudi kodami), ki skupaj z ogljem izvedenimi grafizmi ustvarijo na eni strani občutek konstrukcijske čvrstosti in na drugi občutek razigranosti in dinamičnosti.

Drugo delo pa je popoln kontrast prvemu. Že prvi pogled na sliko nam pove, da gre za nekaj zagorskega, razpoznavna je tako po motivu kot po tehniki slikanja. Še več, izvedba je tako prepričljiva, da lahko občutimo razpoloženje v času njenega nastanka, tako narave kot umetnika. Avtor je motiv tudi poimenoval s krajevnim imenom. Slika ima s svojo svežino in poetičnostjo pomirjujoč, če ne celo terapevtski učinek na gledalca.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek