sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V zagorskem delavskem domu lahko danes prisluhnete koncertu slovenske pevke zabavne in operne glasbe Heleni Blagne. V DD Hrastniku pripravljajo otvoritev likovne razstave slikarske kolonije Izlake-Zagorje, v zagorskem mladinskem centru pa delavnice z naslovom Kam se svet vrti.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 15. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da se bo danes v Zasavju pooblačilo. Sredi dneva bodo na severu že krajevne padavine, deloma plohe, ki se bodo popoldne nekoliko razširile proti jugu. Zapihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na jugovzhodu do 25 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno z manjšimi krajevnimi plohami. Pihal bo severovzhodni veter. Hladneje bo. V nedeljo in ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Še bo razmeroma hladno in vetrovno.

Zapore cest

Cesta DURS–Športni park v Hrastniku je do 15. aprila popolnoma zaprta zaradi polaganja zaključnega sloja tartana na atletski stezi v športnem parku na Logu. Popolna zapora ceste se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Pri objektu Novi log 19 E v Hrastniku urejajo novo otroško igrišče. Dela se bodo izvajala do 23. aprila 2022, med delavniki od 7. do 17. ure. Vse stanovalce prosijo, da v tem času ne parkirajo na lokalni cesti Novi log 19 ABCDE ter pri uvozu iz glavne ceste ABCDE–Novi log–Prapretno zaradi prostega dostopa tovornjakov in mehanizacije do lokacije novega otroškega igrišča. Zaradi izvajanja del bo zaprtih tudi nekaj parkirnih mest nad igriščem.

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Dobovec (od 10. do 11. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Velikonočni koncert Helene Blagne – KC Delavski dom Zagorje

KC Delavski dom Zagorje danes ob 19. uri vabi na velikonočni koncert slovenske pevke zabavne in operne glasbe Helene Blagne. Cena vstopnice je 18 evrov.

Odprtje likovne razstave slikarske kolonije Izlake-Zagorje – DD Hrastnik

Občina Hrastnik ter Javni zavod za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik danes ob 18. uri v Delavskem domu Trbovlje pripravljata odprtje likovne razstave slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava bo na ogled do 6. maja 2022, vsak delovni dan med 17. in 19. uro.

Kam se svet vrti? MC Zagorje

Ali si se že znašel v situaciji, ko nisi vedel, kako naprej? Danes ob 17. uri bodo v dnevnem centru potekale delavnice z naslovom Kam se vrti ta svet? na temo pasti sodobne družbe. Govorilo se bo o reševanju na videz nerešljivih situacij, katere vplivajo na mladostnike.

VGC spletna kavarna – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsak petek ob 9. uri na daljavo prek MS Teams pripravlja VGC spletno kavarno. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite malo družbe in obilice smeha.

E-nglish angleščina na daljavo – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsak petek ob 11. uri na daljavo prek MS Teams pripravlja angleške klepetalnice e-nglish (angleščina na daljavo). Na druženjih se pogovarjajo o različnih zanimivih in aktualnih temah, ki bodo podlaga za utrjevanje in pridobivanje novega besedišča, v prvi vrsti pa krepitvi samozavesti pri konverzaciji.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Razstava Dróbec – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 17. in 20. uro ogledate razstavo Dróbec: Majhni koščki narave povezani. Razstavo sta pripravila Deja Hauptman in Andraž Kramberger. Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz visokotemperaturne gline – kamenine. Vsak kos je v ozadju »podprt« z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo in izhodišče samega materiala. Razstava je na ogled do 8. maja.

Akcija Očistimo okolje v Hrastniku

V Hrastniku se danes nadaljuje akcija Očistimo okolje. Do 21. aprila bodo tako v posameznih krajevnih skupnostih postavljeni zabojniki za kosovne odpadke. Danes lahko odpadke odložite v zabojnike na Dolu (pri blokih Trg borcev NOB in odcep na Selcah), na Brnici (pri Pavliču), v Črdencu (odcep Laz) in v Podkraju (Strušce v vasi).

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 13. ter 16. in 19. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti in Tekmeca

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17.30 uri družinsko fantazijsko pustolovščino Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti, ob 20. uri pa komično dramo Tekmeca. Ko se podjetnik milijarder impulzivno odloči ustvariti ikoničen film, zahteva le najboljše. Za ambiciozen projekt najame priznano filmsko ustvarjalko Lolo Cuevas. Slednja si za vlogi glavnih igralcev izbere igralca z velikim talentom, a še večjim egom: hollywoodskega ljubljenca Félixa Rivera in radikalnega gledališkega igralca Ivána Torresa. Oba sta legendi, a ne ravno najboljša prijatelja. Skozi vrsto vse bolj ekscentričnih preizkušenj, ki jima jih postavlja Lola, se morata Félix in Iván soočiti ne samo drug z drugim, ampak tudi s svojo zapuščino. A kdo od njiju bo ostal, ko se bodo kamere končno prižgale?

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Svetovni dan mladih prostovoljcev

Ob svetovnem dnevu mladih prostovoljcev Zavod MISSS objavlja intervjuje, kjer mladi prostovoljci in prostovoljke povedo, kaj jim pomeni biti prostovoljec. Ker so prostovoljci in prostovoljke še kako pomembni na področjih, na katerih delujejo (pomoč socialno ogroženim, starostnikom, mladim, invalidom, bolnim, pri naravnih nesrečah, …) je njihovo delo neprecenljivo tako za posameznika, ki mu pomagajo kot tudi za organizacije, s katerimi sodelujejo.

Svetovni dan Pompejeve bolezni

Svetovni dan Pompejeve bolezni obeležujemo 15. aprila. Pompejeva bolezen je zelo redka, dedna boezen, za katero je značilno čezmerno nalaganje glikogena pri ljudeh zaradi pomanjkanja lizosomnega encima a-1,4-glukozidaze, kar povzroča recesivni gen na 17. kromosomu. Torej gre za avtosomno recesivno motnjo metabolizma, ki prizadene različne organe od srca do jeter in dihalnega sistema ter mišice. Za Pompejevo bolezen zboli približno en človek na 100.000 ljudi. V Sloveniji jo imajo štirje bolniki, med njimi dva otroka.

Savus


 

Isti avtor