Igor Gošte v tokratni oddaji Sledi korakov gosti dve nekdanji sodelavki s televizije ETV, s katerima so med drugim obujali spomine na nekaj zanimivih oddaj, ki sta jih samostojno uredili in so jih vodili ali ustvarjali skupaj.

Apolonijo Zupan in Anjo Pustak Lajovic je po kratki televizijski karieri pot peljala še na radijske valove. Ravno prek valov nekdanjega zagorskega radija sta se tudi spoznali. Anja je v tistem času že stopila na glasbeno pot, kjer se vse bolj uveljavlja, medtem ko si je Apolonija ustvarila družino in pred leti ustanovila svoj Zavod Mamina dlan.

Na spletni strani je med drugim zapisano: “Raziskujemo in se razvijamo na področju umetnostne terapije, hkrati pa se poglabljamo v vse relacije tesnih družinskih povezav – otroci, partnerstvo, starševstvo in družina. V prvi vrsti stremimo k temu, da ti pomagamo poiskati notranjo moč, ki biva v tebi, a se včasih tako zelo skrije, da se primerjaš z drugimi, si nezadovoljen in razočaran (nad življenjem in/ali odnosi).”

Seveda je to le del aktivnosti, ki jih izvaja Apolonija, med drugim je izdala tudi nekaj otroških knjig, družinske kartice in nekaj besedil za pesmi. Dve od njenih besedil je lepo uglasbila in zapela Anja, s katero že kar nekaj časa tudi poslovno sodelujeta.

V uvodu oddaje ste lahko slišali njun zadnji glasbeni projekt, spot Ti si svet, ki vas zagotovo ne bo pustil ravnodušne. Slišali boste še njun video spot Panko Zaspanko, čudovito pesem o prav posebnem pajku, in ob koncu oddaje še spot Svetla tema, ki je plod sodelovanja med Anjo in avtorjem tega zapisa.

Apolonija je z nami delila tudi nekaj svojih spominov, ko je drugič rodila ravno v času, ko je spodaj pod trboveljsko bolnišnico potekal zasavski humanitarni tek. “Pred drugim carskim rezom sem imela dve leti in pol poprej prvega. To je bila velikanska razlika, predvsem zaradi miru. Kajti te sobe, kamor greš po carskem rezu, so tihe in mirne. Ko pa sem to doživela drugič, je ravno potekal humanitarni tek. Bila je glasba, ves čas smo te spremljali, Igor, kateri krog greš, kako dobro ti gre … tako da priporočam, da trboveljska porodnišnica namesti v te sobe radijske aparate.”

V nadaljevanju je Apolonija spregovorila tudi o svoji poporodni depresiji in pojasni, kako se je iz nje uspešno izvlekla. Anja pa je delila novo izkušnjo, kako zaživeti v svojem lastnem stanovanju. Anja že od otroštva ne vidi, verjame pa, da bo enkrat videla. Njena pripoved o tej izkušnji vas bo zagotovo zanimala.

Par besed je spregovorila tudi o treningu umetnostne terapije z Apolonijo. “Prek nje sem svojo notranjo moč močno povečala, drugo kar je, pa vam lahko zaupam, da se mi stvar okrog vida premikajo.” pravi. Povedala je tudi, kako se po kitari in klavirju spoznava še s harmoniko. Kakšni pa so novi projekti Apolonije, Anje in Zavoda Mamina dlan, boste izvedeli ob koncu oddaje. Več v oddaji Sledi korakov.

IG

Foto: Igor Gošte