Ekipa ŠD Dole pri Litiji danes pripravlja sprejem za ekipo mladinskih svetovnih prvakinj v smučarskih skokih. V trboveljski kinodvorani si lahko ogledate dva filma – avstralski triler Nitram in akcijsko kriminalno dramo Rešilec. V zagorski kinodvorani pa si lahko ogledate domišljijsko dramo Morbius.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 1. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, popoldne tudi plohe. Meja sneženja bo med 1000 in 1500 m. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, v alpskih dolinah okoli 8 °C.

Jutri bo oblačno. Občasno bodo padavine, meja sneženja se bo ponekod približala nižinam. V nedeljo bo suho in hladno vreme. V ponedeljek bo dokaj sončno z mrzlim jutrom.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Dobovec (od 9. do 10. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Sprejem za svetovne mladinske prvakinje

Ekipa ŠD Dole pri Litiji danes ob 16. uri pripravlja sprejem za skakalko Laro Logar in njene sotekmovalke Niko Prevc, Jernejo Repinc Zupančič in Tajo Bodljaj, ki so na mladinskem svetovnem prvenstvu v Zakopanih na Poljskem osvojile naslov mladinskih svetovnih prvakinj. Na sprejemu bosta prisotna tudi njihova trenerja Sten Baloh in Jurij Tepeš. Sprejem bo v središču Dol pri Litiji (v primeru slabega vremena v kulturnem domu).

Filmski abonma: Nitram – Delavski dom Trbovlje

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 17.45 uri v okviru Filmskega abonmaja ogledate avstralski triler Nitram. Nitram živi z mamo in očetom v avstralskem predmestju sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. Živi v izolaciji in frustraciji, nikoli se ni vklopil v družbo. Vse dokler nepričakovano ne spozna osamljene dedinje Helene, s katero se zbliža in postaneta tesna prijatelja. Ko pa se to razmerje tragično konča in Nitramovi osamljenost in jeza naraščata, vse skupaj počasi vodi v katastrofo.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Art Kum Extempore 2021 – Galerija Medija

V Galeriji Medija si lahko danes med 9. in 13. ter 16. in 19. uro ogledate razstavo Art Kum Extempore 2021, ki je tokrat posvečena zasavskemu akademskemu slikarju iz Trbovelj Janezu Knezu. V letu 2021 je minilo 90 let od rojstva tega akademskega slikarja, ki je umrl pred 11 leti, bil pa je tudi pobudnik Extempora Art Kum. Razstava je na ogled do 6. aprila.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Rešilec

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 20. uri ogledate akcijsko kriminalno dramo Rešilec. Odlikovani veteran Will Sharp obupano želi priti do denarja, da bi lahko poplačal visoke račune za zdravljenje svoje žene in za pomoč prosi osebo, za katero ve, da ne bi smel – svojega posvojenega brata Dannyja. Karizmatični karierni kriminalec Danny mu namesto tega ponudi največji bančni rop v zgodovini Los Angelesa – in to kar 32 milijonov dolarjev. Ker je življenje njegove žene ogroženo, Will ne more reči ne.

Morbius

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 19. uri ogledate domišljijsko dramo Morbius. Film pripoveduje o biokemiku Michaelu Morbiusu, dobitniku Nobelove nagrade, ki skuša ozdraviti svojo redko krvno bolezen z eksperimentalnim postopkom, s katerim združuje učinke elektrošokov in netopirjev. Izid je neizbežno katastrofalen in dr. Morbius se spremeni v živega vampirja. Potreba po krvi za preživetje in izogibanje dnevni svetlobi sta med značilno vampirskimi lastnostmi, ki jih pridobi, poleg tega pa je zdaj tudi sposoben leteti, ima nadčloveško moč in zmožnost celjenja ran. Ko ugrizne žrtve in jim izsesa kri, se napadi pogosto končajo s smrtjo, toda žrtve se ne spremenijo v vampirje. Morbiusu se taka žeja po krvi gnusi, toda nazadnje jo sklene izkoristiti za preganjanje zločincev, ki se mu ne zdijo vredni življenja.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Tone Seliškar

Na današnji dan se je leta 1900 v Ljubljani rodil pisatelj Tone Seliškar. Pod vtisom rudarskega življenja, ki ga je spoznal kot učitelj v Trbovljah, je leta 1923 izdal prvo pesniško zbirko Trbovlje, posvečeno »vsem sajastim bratom in sestram, ki umirajo na našem s krvjo omadeževanem planetu«. V partizanih in po vojni je delal kot novinar in urednik, bil je med pobudniki ustanovitve Slovenske izseljenske matice in njen prvi predsednik. Priljubljen je postal predvsem kot mladinski pisatelj, čeprav je ves čas pisal tudi pesmi in prozo za odrasle ter prevajal. Za svoje delo je prejel Prešernovo in številne druge nagrade. Po njem so poimenovali trboveljsko knjižnico.

Adolf Drolc

Na današnji dan je leta 1985 v Mariboru umrl Adolf Drolc, Zagorjan, ki je pustil velik pečat na področju organiziranega zdravstva. Med drugo svetovno vojno je delal v saniteti, po njej pa je deset let vodil šolo vojaških bolničarjev v Mariboru. Bil je direktor Zdravstvenega zavoda Maribor, uvajal pomembne novosti, bil dejaven v zdravstveni politiki, Slovensko zdravniško društvo ga je razglasilo za častnega člana in bil je eden prvih prejemnikov stanovske Potrčeve nagrade.

Svetovni dnevi

Dan norcev

Danes praznujemo dan norcev, neuradni praznik v mnogih državah sveta, ki ga zaznamujejo šale in potegavščine. Francoski sončni kralj Ludvik XIV. je leta 1713 prvi april uradno razglasil za »dan norcev in lažnivcev«. Dvorni norec naj bi ga na ta dan tako potegnil za nos, da bi skoraj izgubil krono. Vendar pa lahko sledi tega dneva potegavščin najdemo v veliko bolj daljni zgodovini.

Savus