Zasavski poštarji danes raznašajo časopis Savus v 17.500 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Če ga v vašem nabiralniku ni, pocukajte za rokav vašega poštarja. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci našli kot vedno: pestro in zasavsko tematiko. V uvodniku pa tokrat Marko Planinc piše o jamatlonu. Ker so se po dolgem času spet zbrali jamatlonke in jamatlonci v rudniku. In se imeli fajn.

Jamatlon, ufff, je dobro

Vedno znova sem presenečen, s kako širokimi nasmehi pridejo iz rudnika udeleženci naših jamatlonov. Umazani, mokri, utrujeni, vendar nasmejani do ušes. Že v dvorani pred začetkom jamatlona se nasmejimo. Če ne drugemu, pa kakšnemu zabeljenemu vicu o knapovskem življenju. Da tudi tisti (veliko jih je), ki pridejo od drugod, takoj spoznajo, da v Zasavju ni sprenevedanja. Da se tu govori tako, kot je.

Perkmandeljc je bil na zadnjo marčevsko soboto v top formi. Kako ne bi bil, ko pa je več kot dve leti čakal množico jamatloncev in mu je bilo že pošteno dolgčas. Kar zamislite si: karanteno in razna zaprtja je bilo že v stanovanjih med domačimi težko preživeti, kako je bilo revežu šele samevati sredi rudnika in čakati na obiskovalce. Zato ni čudno, da je bil prizanesljiv do udeležencev in jih je cartal od spredaj in zadaj. Tudi knapi so bili prijazni kot vedno in sonce je sijalo in knapovske pesmi Uroša Ržišnika so se usedle v srce.

Jamatlonci so uživali v metih bata škorjev rikverc v kuolmkišto. Še tujcem, kar iz 13 držav so tokrat prišli, je bilo hitro jasno, kako se je treba lotiti te športne panoge.

Mene vedno zanima, kdo se skriva za izjemno zanimivimi imeni ekip. Letos so dobili nagrade člani ekip: Po šihti gremo na pir, Burek buddies, Čukuladne škrince, Navadne škrince in Trbovsk pizdeki. Dobili bi jih tudi člani ekipe Pučas pa zihr. Pa jih ni bilo na uradni podelitvi. Očitno je bila pot od Barbara rova do kompresorske postaje predolga in so jo premagovali pučas pa zihr.

Udeleženka iz najbolj oddaljenega kraja je prišla tokrat iz Vietnama. Simpatična Vietnamka Thanh-Xuan Ho študira v Franciji in je na Erasmus izmenjavi na Strojni fakulteti v Ljubljani. Na odru je odgovarjala kar v vietnamščini, da so jo ja vse v dvorani razumeli. 😊

Na tej cart prireditvi pravzaprav uživamo vsi, udeleženci in organizatorji, saj je v zraku polno drobnih šal, dovtipov, druženj, pogovorov in tudi povabil na pijačo. Zasavje z jamatlonom izvažamo na najboljši mogoči način.

Seveda je v časopisu polno zasavskih novic. Le o jamatlonu se mi je danes zdelo vredno napisati nekaj več, ker smo ga vsi že težko čakali.

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus