Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik danes pripravlja literarni večer s pisateljem in novinarjem Romanom Rozino. KC Delavski dom Zagorje vabi na odprtje razstave Vere Pirc, pred Delavskim domom Trbovlje pa se bodo predstavili kandidati Levice v Zasavju. Prisoten bo tudi koordinator Luka Mesec.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 31. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju oblačno in deževno. Meja sneženja bo na severozahodu na okoli 1000 m, drugod med 1300 in 1700 m nad morjem. Temperature bodo v severnih krajih od 2 do 8, drugod od 9 do 14 °C.

Jutri bo oblačno, občasno bo še rahlo deževalo. Tudi v soboto bo še nekaj padavin, meja sneženja se bo ponekod približala nižinam.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kolodvor Zagorje, izvod Savska cesta (od 9. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Dobovec (od 9. do 10. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Literarni večer s pisateljem Romanom Rozino – Knjižnica Hrastnik

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik danes ob 18. uri vabi na literarni večer s pisateljem in novinarjev, ki prihaja z Izlak, Romanom Rozino. Njegovi delovni začetki so se pričeli pri lokalnem časopisu v Zagorju, nato je nekaj časa delal na RTV, nato pri razvojni agenciji Zasavja, zadnja leta pa je samostojni pisatelj. Piše vse, kar je v povezavi z Zasavjem. Tako je nastalo preko trideset del, za nekatera od teh je bil tudi nagrajen. Za romane je prejel nagrado modra ptica in bil dvakrat nominiran za nagrado kresnik. Pri Mladinski knjigi je v lanskem oktobru izšel njegov roman z naslovom Sto let slepote, ki predstavlja družbeno-leposlovni pogled na sto let predvsem rudarskega življenja v Zasavju. Pogovor bo vodila Irena Senčar.

Odprtje razstave Vere Pirc – KC Zagorje

KC Delavski dom Zagorje danes ob 18. uri vabi na odprtje razstave najstarejše članice Rudarsko muzejskega etnološkega društva Srečno Zagorje Vere Pirc. Odprtje razstave bo v avli delavskega doma.

Predstavitev kandidatov in kandidatk Levice v Zasavju

Pred Delavskim domom Trbovlje bo danes ob 11. uri potekala predstavitev kandidatov in kandidatk Levice v Zasavju. Predstavili se bosta Eva Koprivšek Petkovšek, akademska glasbenica ter kandidatka Levice v Zagorju, in Kaja Mlakar Agrež, grafična oblikovalka ter kandidatka Levice v Litiji. Prisotne bo poleg poslanca in kandidata Levice Primoža Siterja nagovoril tudi Luka Mesec, koordinator levice.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik danes cepijo proti covidu-19 vse, ki so naročeni. Cepijo od 9. do 10. ure. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Fotografska razstava del dijakov STPŠ Trbovlje – DD Trbovlje

V avli Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 17. in 18. uro ogledate fotografsko razstavo del dijakov Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Razstavo so pripravili v počastitev 60. obletnice šole. Dela so dijaki posneli med epidemijo ter so del zimskega in poletnega fotografskega natečaja. Razstava je na ogled do 31. marca 2022.

Art Kum Extempore 2021 – Galerija Medija

V Galeriji Medija si lahko danes med 9. in 13. ter 16. in 19. uro ogledate razstavo Art Kum Extempore 2021, ki je tokrat posvečena zasavskemu akademskemu slikarju iz Trbovelj Janezu Knezu. V letu 2021 je minilo 90 let od rojstva tega akademskega slikarja, ki je umrl pred 11 leti, bil pa je tudi pobudnik Extempora Art Kum. Razstava je na ogled do 6. aprila.

Fotografska razstava Benjamina Krežeta – Foto galerija f 2,8

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 9. do 12. ure ogledate fotografsko razstavo Benjamina Krežeta. Vsestranski umetnik in kulturnik iz Trbovelj se predstavlja z opusom Demise of deception / Double talk. Razstava je na ogled do 5. aprila 2022.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Iskre v času – Svetovni računalniški podvig

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 18. uri ogledate slovenski dokumentarec Iskre v času – Svetovni računalniški podvig. Gre za dokumentarec o vrtoglavem vzponu in padcu slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta Iskra Delta, ki si je prislužil posebno omembo žirije na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Ludvik Kramberger

Na današnji dan je leta 2009 v Trbovljah umrl častni občan občine Trbovlje, primarij, doktor medicine in legenda zasavskega otroškega zdravstva Ludvik Kramberger. Bil je pobudnik in vzpodbujevalec gradnje Otroške bolnice Trbovlje, ki so jo odprli konec leta 1963. Postal je prvi predstojnik otroškega oddelka trboveljske bolnišnice. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade, tudi najvišje občinske v občini Trbovlje. Leta 1984 je prejel Prvojunijsko nagrado občine Trbovlje za izredne dosežke, leta 1996 pa je postal častni občan Trbovelj.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus