Knjižnica Trbovlje danes pripravlja kar dva dogodka – Pravljično urico Petrovo drevo in pogovor s pisateljem Sebastijanom Pregljem, ki bo predstavil svoj roman V Elvisovi sobi. Zasavska ljudska univerza pa pripravlja delavnico izdelave dekorativnih vaz za spomladanske šopke.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 30. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju oblačno. Dopoldne bo pričelo deževati v zahodni polovici Slovenije, popoldne se bo dež razširil na večji del države. Na severovzhodu bo povečini suho. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14 °C.

Jutri bo oblačno in deževno. Meja sneženja bo na severozahodu na okoli 1000 m, drugod med 1300 in 1500 metri. V petek bo oblačno, občasno bo še rahlo deževalo. V soboto bo oblačno, občasno bodo rahle padavine, meja sneženja se bo ponekod približala nižinam.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Vrtina (od 8. do 10. ure), TP Vine (od 11. do 13. ure), TP Zagorje (od 12. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Šmartno, izvod Kovina BD (od 9. do 11. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kolodvor Zagorje, izvod Savska cesta (od 9. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

S knjigo na kavo: Sebastijan Pregelj – Knjižnica Trbovlje

Knjižnica Trbovlje danes ob 19. uri v Delavskem domu Trbovlje pripravlja pogovorni večer S knjigo na kavo, na katerem bodo tokrat gostili pisatelja Sebastijana Preglja, ki bo predstavil svojo knjigo V Elvisovi sobi. Roman govori o času razpada Jugoslavije. S pisateljem se bo pogovarjala Simona Solina.

Pravljična urica: Petrovo drevo – Knjižnica Trbovlje

Knjižnica Trbovlje danes ob 17. uri na mladinskem oddelku pripravlja pravljično urico, na kateri bodo prisluhnili pravljici Petrovo drevo. Peter sanja o tem, da bi svoji mami za njen rojstni dan podaril najčudovitejše drevo na svetu. Dedek mu obljubi, da mu bo pri tem pomagal, a je Peter razočaran nad paličico, ki mu jo ponudi. Bo Petrovo drevo navsezadnje le zacvetelo?

Izdelava dekorativnih vazic za spomladanske šopke – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja delavnico izdelave dekorativnih vazic za spomladanske šopke. Pomlad že trka na vrata in na sprehodih in v vrtovih nas že razveseljujejo prve spomladanske cvetlice. Ljubitelji cvetja bi se najbrž strinjali, da cvetja in vazic ni nikoli preveč, zato se bodo na spomladanski ustvarjalni delavnici lotili prav izdelave dekorativnih vaz iz odpadnih stekleničk. Delavnica bo primerna za male in velike ustvarjalce, zato vljudno vabljeni prav vsi.

Delavnica Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsako sredo ob 19. uri preko MS Teams pripravlja delavnico Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje. Živimo v svetu nenehnih sprememb, novih spoznanj, novih kvantnih tehnik in metod, s katerimi se lahko uspešno soočamo s čustvenimi stiskami, fizičnimi težavami in nam omogočajo preskoke na naši poti osebnostnega razvoja.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes med 11. in 17. uro cepijo proti covidu-19. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik vsak torek poteka cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročila. Cepijo od 15. do 16. ure s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Art Kum Extempore 2021 – Galerija Medija

V Galeriji Medija si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate razstavo Art Kum Extempore 2021, ki je tokrat posvečena zasavskemu akademskemu slikarju iz Trbovelj Janezu Knezu. V letu 2021 je minilo 90 let od rojstva tega akademskega slikarja, ki je umrl pred 11 leti, bil pa je tudi pobudnik Extempora Art Kum. Razstava je na ogled do 6. aprila.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Anica Kužnik

Na današnji dan se je leta 1921 v Krškem rodila igralka in gledališka režiserka Anica Kužnik, vnukinja slovenske matere Ane Dimnik. Igralsko pot je začela pred drugo svetovno vojno v Krškem, nadaljevala pa pri trboveljski gledališki skupini Sokol. Po drugi vojni se je pridružila Sindikalnemu gledališču SKUD. Za uspešno kulturno-prosvetno delo je prejela leta 1967 Linhartovo značko, leta 1982 zlato značko Društva prijateljev mladine Slovenije, leta 1982 srebrno značko ZSMS in leta 1987 bronasto priznanje OF.

Svetovni dnevi

Dan sprehoda v parku

Tudi če sicer nikoli ne greste na sprehod v mestni park, se 30. marca vsekakor spodobi, da si ga privoščite. Danes je namreč dan sprehoda v parku.

Savus