Začeli so se pomladni dnevi. Toplo vreme v naravo, na igrišča in igrala ter druge javne površine privabi številne ljudi. Občina Zagorje ob Savi v tem času še posebej prosi vse lastnike psov, da svoje štirinožne prijatelje vodijo na povodcu in odstranjujejo pasje iztrebke.

Prosto gibanje psov na javnih površinah lahko ostalim uporabnikom teh površin povzroča nelagodje ali celo nevarnost. Pasji iztrebki so zelo moteči in nevarni za ljudi in druge živali, še posebej na območjih, kjer se igrajo otroci.

Z njimi se lahko preko slabo očiščene hrane, ali s pitjem vode, ki je bila v stiku z iztrebki, okužijo tudi odrasli. Posebej je to nevarno pri uživanju regrata, čemaža in drugih plodov narave. Čiščenje pasjih iztrebkov je zato pomembno ne le zaradi čistoče naše okolice, ampak tudi zaradi zdravja.

V ponedeljek, 28. marca 2022, so redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva Zasavje začeli s poostrenim nadzorom nad vodenjem psov na javnih površinah v občini Zagorje ob Savi. Nadzor, osredotočen predvsem na mestni park, Evropark in druge večje javne površine, bo trajal do petka, 8. aprila 2022.

V Odloku o javni snagi čiščenju in urejanju javnih in drugih površin na območju občine Zagorje ob Savi so navedene prepovedi v zvezi z vodenjem psov (uporaba povodca) in puščanjem iztrebkov, za katere je predpisana globa v višini 100 evrov za fizično osebo, ki za psom ne odstrani iztrebkov.

Tudi Zakon o zaščiti živali določa, da mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Za ta prekršek je za fizične osebe predpisana globa 200 evrov. Občina Zagorje ob Savi in Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje občane pozivata, da na javnih površinah pse vodijo na povodcih, odstranijo iztrebke ter spoštujejo prepovedi in omejitve pri vodenju v parku.

Savus

Foto: Arhiv Savus