Knjižnica Zagorje danes pripravlja predstavitev knjige Erice Johnson Debeljak Devica, kraljica vdova, prasica. V DD Hrastnik si lahko ogledate otroško predstavo Afriško sonce, ZMŠT pa pripravlja tekmovanje v pripravi sokov.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 29. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju še dokaj sončno. Jugozahodni veter se bo čez dan nekoliko okrepil. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18 °C.

Jutri se bo povsod pooblačilo. Od jugozahoda bo pričelo deževati, na vzhodu bo padavin malo. Še bo pihal jugozahodnik. V četrtek bo oblačno s padavinami. Ohladilo se bo.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kamnolom Draga, ŠD Dolina, Pustov mlin (od 8. do 11. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Vrtina (od 8. do 10. ure), TP Vine (od 11. do 13. ure), TP Zagorje (od 12. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Šmartno , izvod Kovina BD (od 9. do 11. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Predstavitev knjige Devica, kraljica vdova, prasica – Knjižnica Zagorje

Knjižnica Zagorje danes ob 19. uri vabi na predstavitev knjige Erice Johnson Debeljak Devica, kraljica vdova, prasica. Avtorica preprede svojo osebno izkušnjo z vzburljivimi zgodbami zgodovinskih vdov. Nastalo je dinamično delo, ki raziskuje najgloblja teoretska in izkustvena vprašanja življenja in smrti ter ženske med njima. Devica, kraljica vdova, prasica presega tradicionalne žanrske oznake. Ni le knjiga spominov, temveč tudi antropološka analiza vloge ženske kot žene, vdove in uganke skozi zgodovino. Govori o žalovanju, ampak tudi o opolnomočenju. Z avtorico se bo pogovarjala Staša Lepej.

Predstava Afriško sonce – DD Hrastnik

V Delavskem domu Hrastnik si lahko danes ob 17. uri ogledate otroško predstavo Afriško sonce, ki jo pripravljajo člani Gledališča MalihVelikih iz Ljubljane. Predstava je v sklopu Otroškega abonmaja.

Masterchef – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes ob 16. uri vabi vse mlade od 15. do 29. leta, da se v okviru Open Cluba udeležijo tekmovanja Masterchef. ESC prostovoljec Ivan bo tokrat namreč pripravil tekmovanje v pripravi sokov.

Facebook za starejše – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje ponovno pripravlja delavnico Facebook za starejše. Poišči svoje prijatelje, ustvarjaj frajerske objave, zagotovi si varnost. Facebook ima orodja, s katerimi lahko to dosežeš. To so najpomembnejše točke za začetek. Vse to in še več se boste naučili in osvežili na delavnici FB.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes med 11.30 in 16. uro cepijo proti covidu-19. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik vsak torek poteka cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročila. Cepijo od 15. do 16. ure s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Art Kum Extempore 2021 – Galerija Medija

V Galeriji Medija si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate razstavo Art Kum Extempore 2021, ki je tokrat posvečena zasavskemu akademskemu slikarju iz Trbovelj Janezu Knezu. V letu 2021 je minilo 90 let od rojstva tega akademskega slikarja, ki je umrl pred 11 leti, bil pa je tudi pobudnik Extempora Art Kum. Razstava je na ogled do 6. aprila.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Odpuščanje

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate dokumentarni film Odpuščanje. V odmaknjenem albanskem visokogorju je po večletnem sporu med dvema družinama ubito 19-letno dekle. Leto pozneje je njen morilec v zaporu, njegov brat, bratranec dekletovega očeta, pa s svojo družino še vedno živi le lučaj proč. Medtem ko se žalujoča družina v iskanju podpore obrne na lokalnega škofa, se v spor vmeša vodja nevladne organizacije za spravo iz prestolnice. Predstavi se kot mediator po Kanunu, starodavnem albanskem plemenskem pravu, ki je bil med komunizmom zatrt, in ki od plemena žrtve zahteva, da se ali maščuje ali spravi s storilčevim plemenom. Vodja organizacije poskuša pri vernem očetu doseči, da bi morilčevi družini ne le odpustil, v krščanskem duhu, pač pa da bi se z njimi spravil. Napetost se stopnjuje, dokler oseba, ki je ves čas tiho stala v ozadju, končno ne spregovori.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Josip Čerin

Na današnji dan se je leta 1967 v Komendi rodil dirigent dunajske in ljubljanske opere Josip Čerin, ki je mladost preživel v Zagorju. Zaslovel je kot kapelnik vojaških godb na Dunaju, v Budimpešti in Pragi. Po koncu prve svetovne vojne je v Ljubljani osnoval vojaško godbo, ki se je hitro razvila v simfonični orkester. Bil je med najbolj zaslužnimi za razmah godb po Sloveniji, saj je spodbujal njihovo nastajanje in jim strokovno svetoval.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus