sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Po dolgem času lahko danes ponovno izvedemo prireditev Zimski jamatlon. Nanj je prijavljen več kot 300 jamatloncev in 80 ekip. V avli Delavskega doma Trbovlje pa si lahko ogledate fotografsko razstavo del dijakov Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 26. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno. Jutranje temperature bodo od -4 do 2, ponekod v višjih legah od 3 do 7, najvišje dnevne od 16 do 21 °C.

Jutri se bo nadaljevalo pretežno jasno vreme. V ponedeljek bo še sončno, zapihal bo jugozahodni veter. Na Notranjskem se bodo popoldne začeli nabirati oblaki.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Jamatlon

Maske so padle! V rudniku jih ne potrebujete več! Perkmandeljc nori! Masko je zabrisal s frisa in pod masko si je narisal ogromen nasmeh. Komaj čaka, da bo lahko pozdravil jamatlonce. Karantena je bila dolga in pod zemljo je bila ena sama žalost. Ukrepi zopet dovoljujejo izvedbo rekreativno športnih prireditev, zato danes po dolgem času pripravljamo Jamatlon.

Otroška matineja: Krpanov Martin – KC Litija

Kulturni center Litija danes ob 10. uri vabi na Otroško matinejo Krpanov Martin. Rudi je redoljuben hišnik stare šole. Ravno, ko je pedantno vse pripravil za predstavo, dobi nepričakovan klic direktorja: Rudi, nastopajočih ne bo, daj prosim ti odigraj predstavo! Bo Rudiju, s pomočjo pisnih navodil in cirkuških rekvizitov uspelo uprizoriti najbolj junaško slovensko povest? Predstavo izvaja Teater Cizamo.

Predstavitveni koncert Ženske vokalne skupine Lipa ob izdaji CD-ja – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko danes ob 19.30 uri ogledate predstavitveni koncert Ženske vokalne skupine Lipa ob izidu prve zgoščenke. Posebna gosta na koncertu bosta pevka Ana Dežman in baritonist Darko Vidic.

Fotografska razstava del dijakov STPŠ Trbovlje – DD Trbovlje

V avli Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate fotografsko razstavo del dijakov Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Razstavo so pripravili v počastitev 60. obletnice šole. Dela so dijaki posneli med epidemijo ter so del zimskega in poletnega fotografskega natečaja. Razstava je na ogled do 31. marca 2022.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Peter Zajec: Skok v pustolovščino in Izgubljeno mesto

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17. uri sinhronizirano družinsko komedijo Peter Zajec: Skok v pustolovščino, ob 19. uri pa akcijsko romantično komedijo Izgubljeno mesto. Briljantna, a osamljena pisateljica Loretta Sage je v svojih priljubljenih romantično-pustolovskih romanih pisala o eksotičnih krajih s čednim manekenom z naslovnice Alanom, ki je svoje življenje posvetil utelešenju junaka »Dasha«. Med turnejo, kjer z Alanom predstavlja svojo novo knjigo, Loretto ugrabi ekscentrični milijarder Fairfax, ki upa, da ga bo lahko pripeljala do zaklada starodavnega izgubljenega mesta iz njene zadnje zgodbe. Ker pa Alan želi dokazati, da je lahko junak v resničnem življenju in ne le na straneh njenih knjig, se jo odpravi reševat.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Nanda Guček

Na današnji dan se je leta 1936 v Rovišču na Zasavski sveti gori rodila učiteljica, zborovodkinja in gledališka režiserka Nanda Guček. Štiri leta je službovala kot učiteljica v Beltincih, nato pa vse do upokojitve na Osnovni šoli Ivana Cankarja v Trbovljah. Med šolanjem na učiteljišču in med službovanjem je Gučkova obiskovala številne seminarje in tečaje, kjer se je usposobila za vodenje pevskih zborov in pridobila osnovno znanje za režijo. Že zelo zgodaj je postala zborovodkinja otroških pevskih zborov – vodila jih je ves čas službovanja. Sedaj vodi Ženski pevski zbor pri Društvu upokojencev Trbovlje. Leta 1965 je ustanovila Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, ki je v sezoni 2014/2015 praznovalo 50-letnico uspešnega dela.

Svetovni dnevi

Dan, ko si izmislite svoj praznik

Če vas boli, da vaša najljubša stvar še ni slavljena s primernim praznikom, lahko to popravite 26. marca, ki je namenjen slavljenju vsega, kar še ni slavljeno, pa bi moralo biti. Če ste od nekdaj zaman hrepeneli po dnevu pikastih spodnjic, dnevu ponošenih čevljev ali dnevu predragih restavracij, je to pravi dan za vse to.

Savus


 

Isti avtor