Čebelarska zveza Slovenije se je odločila, da spodbudi sajenje medovitih dreves in rastlin, saj naš planet za ohranjanje okolja in posledično za pridelavo hrane potrebuje preživetje opraševalcev. Zato so slovenski čebelarji današnji dan, 26. marec, razglasili kot dan sajenja medovitih rastlin.

Ena prvih slovenskih občin, ki je izrazila podporo projektu, je bila Občina Zagorje ob Savi. Občina je že lani pozvala k nekoliko poznejši košnji zelenic in s tem omogočila čebelam, da so se lahko hranile, dokler ni večina cvetov odcvetela. Prav tako Občina Zagorje ob Savi enoletnice na gredicah postopoma nadomešča z medonosnini trajnicami.

Ena od aktivnosti v zvezi s spodbujanjem sajenja medovitih rastlin je tudi darilo staršem novorojenčkov, ki so rojeni od 1. januarja letos dalje. Njim bo, poleg finančnega nadomestila in simboličnega darila, poklonila tudi sadno drevo, ki ga bodo lahko zasadili v spomin na otrokovo rojstvo. Starši dobijo bon, s katerim lahko drevo prevzamejo v EkoDrevesnici Ocepek.

Včeraj pa so medovita drevesa sadili tudi učenci in učenke eko krožka v Osnovni šoli Toneta Okrogarja. Občina Zagorje ob Savi je šoli podarila 5 sadik avtohtonega  sadnega drevja in 30 sadik medonosnih trajnic, ki so jih sadili na šolskem vrtu. Nekaj sadik jim je poklonila tudi Čebelarska zveza Slovenije.

Kot nam je povedala mentorica krožka Jadranka Kačič, so včeraj posadili sadike domačih slovenskih sort in divjo češnjo ter gozdni jablani. Akcijo sajenja bodo nadaljevali ob svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprila, in tudi naslednje šolsko leto.

Savus

Foto: OŠ Toneta Okrogarja