Jamatlonci v Hrastniku že prevzemajo svoje startne številke. Po predstavitvi proge in rudarskem pozdravu »Srečno!« jih bo avtobus odpeljal v Trbovlje, kjer bodo vstopili v jamo in prava knapovska preizkušnja se bo zares začela.

Ekipa štirih fantov iz Španije se bo Jamatlona udeležila prvič. Prišli so v okviru Fakultete za strojništvo v Ljubljani in pravzaprav ne vedo, kaj Jamatlon sploh je. Pričakujejo predvsem umazanijo in blato.

Vane Kralj (ekipa Frejlauf) in Sebastijan Žagar (ekipa Raziskovalci megle) prihajata iz Ljubljane. Jamatlona se bosta udeležila prvič, razlog za udeležbo pa je beg pred ženo. »V Hrastnik sva prišla iskat sonce, v jami pa pričakujeva predvsem temo,« pravita.

Klavdija Potočnik iz Velenja in Mateja Mazgan Senegačnik iz Slovenske Bistrice (ekipa Skalaktičke) od Jamatlona pričakujeta predvsem zabavo, druženje in preizkus kolektivnega duha. »Po luknah lezt smo že navajene,« pravita. Klavdija Potočnik je na jamatlonu že bila, in sicer leta 2015 na prvem Zimskem jamatlonu, kjer se je imela super, zato je letos povabila še prijateljice.

Jamatlon, ki ga organizira Zavod Savus, je že trinajsti jamatlon zapored. V jamo se bo tokrat podalo 194 jamatloncev in 138 jamatlonk. Knapovske ovire bo tako premagovalo kar 332 jamatloncev v 86 ekipah, ki prihajajo iz 12 držav.

V jami bodo morali s skupnimi močmi premagati več ovir, ki bodo poskrbele, da bo preizkušnja še zanimivejša. Srečali bodo tudi rudniškega škrata Perkmandeljca, ki je že nabrusil svojo »lato« za Perkmandeljčev krst.

Jamatlonce po prihodu iz jame čaka knapovska malica. Pomerili se bodo še v metu bata škornja rikverc v kulmkišto. Po naporni, a zabavni jamski preizkušnji bodo prisluhnili Urošu Ržišniku, sledila pa bo še podelitev nagrad in priznanj.

SB

Foto: SB