Za jesen nam napovedujejo draginjo na vseh področjih. Zato se je Vlada RS lotila ukrepov, s katerimi bi lahko omilili posledice visokih cen. Na včerajšnji seji je tako omejila najvišje cene električne energije za gospodinjske in male poslovne odjemalce, vključno z večstanovanjskimi stavbami, ki so bile doslej med najbolj prizadetimi skupinami odjemalcev. Regulirane cene bodo veljale od 1. septembra 2022 do 31. avgusta 2023.

Vlada je hkrati ohranila že do sedaj 50 odstotno trošarino, s 1. septembrom pa se bo za 50 odstotkov znižal tudi prispevek OVE+SPTE  in znižala davčna stopnja DDV na 9,5 odstotka.

Zato bo mesečni in letni strošek električne energije znižan pri vseh gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcih, ne glede na dobavitelja.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je pojasnil, kaj ta ukrep pomeni za posamezne uporabnike:

»Za povprečnega gospodinjskega odjemalca to pomeni okvirno od -15 % (za tiste, ki so danes pri najcenejših dobaviteljih) do -30 % (za tiste, ki so pri dražjih dobaviteljih). Za tiste, ki imajo danes najdražjo elektriko, bo znižanje skoraj 60 %, na letnem nivoju. V zneskih to pomeni od 110 do 334 evrov prihranka za tiste, ki imajo danes cenejšo elektriko. Za tiste, ki so danes pri najdražjem dobavitelju, pa bo prihranek okrog 1000 evrov letno.«

Upoštevajoč trenutne tržne razmere in da bi dobavitelji zelo verjetno za leto 2023 še dodatno podražili cene, prinaša regulacija za povprečnega gospodinjskega odjemalca še dodatnih cca 400 evrov prihrankov v letu 2023.

Mali poslovni odjemalci lahko po ministrovih besedah pričakujejo od 2 % do 37 % prihranek na letnem nivoju, upoštevajoč trenutne cene, oz. od 50 do 1760 evrov na letni ravni glede na zdajšnje cene. Dodatni prihranki v 2023 so ocenjeni na približno 800 evrov, upoštevajoč trenutne tržne razmere in dejstvo, da bi dobavitelji zelo verjetno za leto 2023 še dodatno podražili cene.

Uredba v 4. členu (ki velja že od 15. 7. 2022) dodatno določa, da dobavitelji, ki na dan uveljavitve uredbe dobavljajo električno energijo gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem, odjemu skupne porabe v večstanovanjskih stavbah in odjemu skupne porabe v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah, ne smejo prenehati z dobavo tem kategorijam odjemalcev. Dobavitelji ne smejo odkloniti sklenitve pogodbe o dobavi z novimi odjemalci (tako gospodinjskimi, kot malimi poslovnimi odjemalci). Odjemalci ne izgubijo pravice do menjave dobavitelja.

Minister je ob koncu včerajšnje konference tudi povedal, da je to šele prvi paket ukrepov na področju električne energije, in napovedal, da bo vlada dodatne ukrepe na področju električne energije in tudi zemeljskega plina obravnavala v naslednjih 14 dneh.

Savus

Foto: arhiv Savus

 

 

Prejšnji članekPovzročitelji kaznivih dejanj niso na dopustu
Naslednji članekDanes dogaja