VDC Zasavje danes vabi vse posameznike, družine, vrtčevske in šolske skupine, da se sprehodite do Evroparka, kjer bo eno od dreves ponovno drugačno. Danes namreč obeležujemo svetovni dan Downovega sindroma. V Galeriji Medija v Zagorju pa si lahko ogledate razstavo Art Kum Extempore 2021, ki je posvečena akademskemu slikarju Janezu Knezu.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 21. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno. Pihal bo vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -1, najvišje dnevne od 8 do 12 °C.

Jutri in v sredo bo jasno. Predvsem v torek čez dan bo še pihal šibak veter vzhodnih smeri.

Zapore cest

Lokalna cesta DURS–Športni park v Hrastniku bo danes in jutri zaradi asfaltiranja stadiona popolnoma zaprta.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Švepovna, izvod Prešernova (od 8. do 10. ure), TP Gršica, izvod Feštajn (od 11. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje), TP Slivna (od 8. do 11. ure) (nadzorništvo Litija) in iz TP Krištandolska cesta, izvod Novi Dol (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Gabersko, izvod Kurnik (od 9. do 13. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Sprehod do Evroparka

VDC Zasavje danes vabi vse posameznike, družine, vrtčevske in šolske skupine, da se sprehodite do Evroparka, kjer bo eno od dreves ponovno drugačno. Uro sprehoda si izberete sami. Drevo bodo VDC-jevci tokrat oblekli v pisane tkanine, pisane nogavice, ki simbolično ozaveščajo, da med nami živijo ljudje, ki si v zasavski in slovenski družbi želijo bolj vključujočega življenja. Ljudje z Downovim sindromom.

Art Kum Extempore 2021 – Galerija Medija

V Galeriji Medija si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate razstavo Art Kum Extempore 2021, ki je tokrat posvečena zasavskemu akademskemu slikarju iz Trbovelj Janezu Knezu. V letu 2021 je minilo 90 let od rojstva tega akademskega slikarja, ki je umrl pred 11 leti, bil pa je tudi pobudnik Extempora Art Kum. Razstava je na ogled do 6. aprila.

Fotografska razstava Benjamina Krežeta – Foto galerija f 2,8

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 17. do 19. ure ogledate fotografsko razstavo Benjamina Krežeta. Vsestranski umetnik in kulturnik iz Trbovelj se predstavlja z opusom Demise of deception / Double talk. Razstava je na ogled do 5. aprila 2022.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

V senci zarote

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate akcijski triler V senci zarote. Liam Neeson je agent, ki je vpleten v poseben tajni program FBI. A kmalu se začne spraševati, ali so njegovi zavezniki sploh na njegovi strani in kaj se zares dogaja v ozadju.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Vesna Ojsteršek

Na današnji dan se je leta 1968 v Trbovljah rodila namiznoteniška igralka in športna trenerka Vesna Ojsteršek. Z namiznim tenisom se je začela ukvarjati pri šestih letih v NTK Kemičar Hrastnik. Sodelovala je na treh balkanskih igrah, 26-ih mednarodnih turnirjih, 15-ih evropskih prvenstvih in na dveh svetovnih prvenstvih ter skupaj opravila 46 nastopov za državno reprezentanco Jugoslavije. Svojo športno kariero je končala pri starosti 23 let in se podala v poslovne vode. Leta 2002 sta s sestro Andrejo in njenim možem Jožetom Urhom obudili hrastniško namiznoteniško dejavnost z ustanovitvijo novega kluba NTK Hrastnik – Šola namiznega tenisa Vesne in Andreje Ojsteršek. V njem opravlja funkcijo predsednice in trenerke. Od 2010 je selektorka slovenske ženske namiznoteniške reprezentance.

Ladko Korošec

Na današnji dan je leta 1995 v Ljubljani umrl eden najvidnejših slovenskih opernih pevcev Ladko Korošec, ki se je rodil v Zagorju ob Savi. Petje je študiral na Glasbeni akademiji v Ljubljani pri profesorju Juliju Betetu, poleg petja pa je obiskoval tudi dramsko šolo. Že v mladosti je sodeloval v amaterskih gledališčih. V času študija je začel nastopati v ljubljanski Drami, kasneje (1941–71) je bil angažiran v Operi SNG kot solist in prvak opere.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji

Vsako leto 21. marec slavimo kot svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji. Na ta dan je leta 1960 policija ubila 69 ljudi na miroljubnem protestu proti apartheidu v Sharpevillu v Južnoafriški republiki. Ob imenovanju 21. marca za svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji leta 1966 je Generalna skupščina pozvala države k večjemu trudu za izkoreninjenje rasne diskriminacije.

Teden solidarnosti z ljudstvi v boju proti rasizmu in rasni diskriminaciji

Kot del programa za prvo desetletje boja proti rasizmu in rasni diskriminaciji je Generalna skupščina leta 1979 pozvala vse države k spoštovanju tedna solidarnosti z ljudstvi v boju proti rasizmu in rasni diskriminaciji, ki se začne z  21. marcem.

Svetovni dan Downovega sindroma

Generalna skupščina OZN je razglasila 21. marec za svetovni dan Downovega sindroma, saj ta datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma –dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici. Razpoznavni znak tega dne so pisane kratke nogavice, ki opozarjajo, da so ljudje, ki živijo na Zemlji, raznoliki: mnogo njihovih potreb je univerzalnih; nekateri med nami pa imajo – zaradi različnih razlogov – tudi posebne potrebe. Mednje sodijo posamezniki z Downovim sindromom, saj dodaten kromosom v njihovih telesnih celicah vpliva na njihov duševni in telesni razvoj.

Svetovni dan lutkarjev

Od leta 2003 lutkarji po vsem svetu danes praznujejo svetovni dan lutk. Mednarodno združenje lutkarjev Unima vsako leto naprosi znane ljudi, ki delujejo na področju lutkarstva, da napišejo poslanico (svetovno in slovensko).

Svetovni dan poezije

UNESCO je leta 1999 današnji dan razglasil za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije po vsem svetu. UNESCOV namen je zagotoviti prepoznavnost ter spodbuditi nacionalna, regijska ter mednarodna poetska gibanja. Poezija je prostor, v katerem se srečujemo skozi besedišča vseh barv, ritmov in zvokov, ki ujamejo bistvo človeškega bitja, njegove občutke ter dialog in sporazumevanje. Vsak jezik ima svojo poezijo in vsak človek ima svoj ključ do poezije.

Savus