ZLU danes pripravlja delavnico Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje. Podjetje Tevel bo Osnovni šoli Toneta Okrogarja predalo opremo za spremljanje kakovosti notranjega in zunanjega zraka, v hrastniški kinodvorani pa si lahko ogledate slovenski celovečerni komični film To so gadi.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 16. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da se bo danes v Zasavju delno razjasnilo. Dopoldne bo še pihal zahodnik, popoldne pa bo na vzhodu zapihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18 °C.

Jutri se bo od vzhoda delno razjasnilo. Tudi v petek bo delno jasno, več oblačnosti bo občasno na vzhodu. V soboto bo sprva v notranjosti še zmerno oblačno, čez dan se bo razjasnilo. Vse dni bo pihal vzhodni veter. Postopno bo spet hladneje.

Zapore cest

Igrišče v naselju Aleša Kaple v Hrastniku je zaprto zaradi popravila mrežne ograje. Delno zaprto je tudi igrišče na Novem logu.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Studenci, izvod Žrebljev hrib (od 8.30 do 14. ure) in iz TP Goveji potok, izvod Spodnje Ravne (od 9. do 12. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Senožeti, izvod Jarše (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Občinski otroški parlament – Občina Trbovlje

Na Občini Trbovlje danes ob 10. uri pripravljajo 32. Občinski otroški parlament na temo Moja poklicna prihodnost. Parlament bo potekal v sejni sobi.

Delavnica Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsako sredo ob 19. uri preko MS Teams pripravlja delavnico Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje. Živimo v svetu nenehnih sprememb, novih spoznanj, novih kvantnih tehnik in metod, s katerimi se lahko uspešno soočamo s čustvenimi stiskami, fizičnimi težavami in nam omogočajo preskoke na naši poti osebnostnega razvoja.

Predaja opreme za spremljanje kakovosti zraka

Podjetje Tevel  d. o. o. iz Zagorja bo danes ob 11.30 uri Osnovni šoli Toneta Okrogarja predalo opremo za spremljanje kakovosti notranjega in zunanjega zraka. Gre za inovativen sistem, ki omogoča primerjavo izmerjenih vrednosti zraka s priporočljivimi ter ustvarjanje zdravega šolskega in delovnega okolja.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes cepijo proti covidu-19 od 11. do 17. ure. Termin je tako za nenaročene kot naročene. Cepijo v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

To so gadi

V kinodvorani Delavskega doma Hrastnik si lahko danes ob 18. uri ogledate slovenski celovečerni komični film To so gadi. Gre za edini celovečerni film režiserja Jožeta Bevca. Film pripoveduje o vdovcu Štebeju, ki je po poklicu voznik in ima pet sinov. Gospodinji jim Rozi. Fantje s svojimi malimi šalami in deškimi nagajivostmi spravljajo v obup vso malomeščansko sosesko. Zato jih zmerjajo z “gadi”. Rozi kar naprej grozi, da jih bo zapustila in nekega dne tudi končno odide na Dolenjsko. Prav takrat, ko Rozi odide, jo obišče nečakinja Meri, ki se v hišo celo vseli.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Jožef Hašnik

Na današnji dan se je leta 1811 v Trbonjah v sedanji občini Dravograd rodil duhovnik in narodni buditelj Jožef Hašnik. V 19. stoletju je pomembno oblikoval podobo in življenje tudi v Zasavju, predvsem Trbovljah. Ukvarjal se je s prenovo cerkva in cerkvenih objektov, bil je pobudnik gradnje nove trboveljske šole, ukvarjal pa se je tudi z literaturo.

Svetovni dnevi

Slovenski dan možganov

Danes obeležujemo slovenski dan možganov, ki ga je na pobudo Sinapse – Slovenskega društva za nevroznanost in Slovenskega sveta za možgane leta 2016 razglasila vlada. Slovenski dan možganov praznujemo na sredo v tretjem tednu meseca marca. S tem simboličnim dejanjem je država možgane postavila za nacionalno prioriteto, izkazala podporo boljši skrbi za bolnike z boleznimi možganov in njihove skrbnike, raziskovanju možganov ter sistematičnemu izobraževanju o njihovem delovanju.

Savus