torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V trboveljski kinodvorani si lahko danes ogledate dokumentarni film Stena: Vzpon do zlata, v katerem nastopa tudi zlata olimpijka Janja Garnbret. Po projekciji filma sledi še pogovor z zasavskimi športnimi plezalci. V DDTLabu pa se lahko danes udeležite BCI ustvarjalnice.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 24. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno z nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Zapihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15 °C.

Jutri bo sprva še nekaj sonca. Čez dan se bo pooblačilo, pojavljale se bodo krajevne padavine, ki se bodo zvečer okrepile in razširile nad vso državo. Zapihal bo severovzhodnik. Ohladilo se bo. V noči na soboto se bo meja sneženja približala nižinam. V soboto bo pretežno oblačno, do jutra bodo padavine ponehale. Pihal bo okrepljen severovzhodnik.

Zapore cest

Igrišče v naselju Aleša Kaple v Hrastniku je od danes dalje zaprto zaradi popravila mrežne ograje. Delno zaprto je tudi igrišče na Novem logu.

Na cesti Litija–Zagorje med Spodnjim Logom in Renkami je do 4. marca 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Projekcija filma Stena: Vzpon do zlata in pogovor z zasavskimi športnimi plezalci – DDT

Delavski dom Trbovlje danes ob 18. uri pripravlja projekcijo filma Stena: Vzpon do zlata in pogovor z zasavskimi športnimi plezalci. Film je osupljiv in navdihujoč vpogled v življenje olimpijca, ki skozi najintimnejše trenutke vrhunskih športnic razkriva, kaj v resnici pomeni biti človek. The Wall pokaže, kaj je potrebno, da postaneš elitni plezalec. Je tudi dokaz čiste predanosti z neomajno željo po perfekcionizmu in uspehu, ki preizkuša vse elemente človeškega delovanja. Prav vsaka od štirih strastnih in ciljno naravnanih posameznic je na svoji dveletni poti premagala navidezno nepremagljive ovire in osvojila nove, še nikoli videne pristope k plezanju. Z zasavskimi športnimi plezalci Ervinom Mlakarjem, Vilijem Gučkom in Rokom Kraljem se bo pogovarjal Bogdan Šteh.

BCI ustvarjalnice – DDTLab

DDTLab danes ponovno pripravlja BCI ustvarjalnice. Spoznavali boste delovanje naprave BCI (Brain Computer Interface) – vmesnika med možgani in računalnikom na zanimiv in interaktiven način. Opazovali boste možganske signale ter ustvarili lastno NEURO tipkovnico, ki jo boste upravljali z mislimi.

Čvekava kava – Mladinski center Zagorje

Med zimskimi počitnicami v Mladinskem centru Zagorje ponovno pripravljajo vsem poznano aktivnost Čvekava kava. Ta bo potekala med 10. in 13. uro v prostorih Mladinskega centra Zagorje. Vljudno vabljeni na kavo, čaj, kakšen prigrizek, pogovor in na igranje družabnih iger, ki jih imajo v MC ZOS ogromno.

Počitniško varstvo – DPM

Društvo prijateljev mladine Trbovlje med zimskimi počitnicami vsak dan od 9. do 13. ure omogoča brezplačno varstvo otrok. Obvezne so predhodne prijave, saj je število mest omejeno.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik danes cepijo proti covidu-19 vse, ki so naročeni. Cepijo od 9. do 10. ure. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Litijski karneval 2022

V okviru Litijskega karnevala 2022 si lahko do 2. marca v centru Litije ogledate Litkove kotičke za najmlajše, ki so jih popestrile razstave risb Društva LILA Litija, v avli Občine Litija pa si lahko ogledate razstavo z naslovom Mi Litijani smo veseljaki – fotografije stotin maškar na pustnih zabavah v Litiji v predkoronskih letih.

Fotografska razstava Benjamina Krežeta – Foto galerija f 2,8

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 9. do 12. ure ogledate fotografsko razstavo Benjamina Krežeta. Vsestranski umetnik in kulturnik iz Trbovelj se predstavlja z opusom Demise of deception / Double talk. Razstava je na ogled do 5. aprila 2022.

Razstava 58. slikarske kolonije Izlake-Zagorje – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes od 9. do 13. ure in od 16. do 19. ure ogledate razstavo ob 58. slikarski koloniji Izlake-Zagorje. Na koloniji so sodelovali Bagrad Arazyan, Matej Čepin, Barbara Demšar, Sead Emrić, Draga Davitkova Erić, Milan Erić, Anja Jerčič Jakob, Silva Karim, Azad Karim, Tina Konec in Katja Urh. Razstava je odprta en mesec, do 4. marca 2022.

Likovna razstava Leopolda Hočevarja Hočija – DD Hrastnik

V počastitev slovenskega kulturnega praznika si lahko danes v Galeriji Delavskega doma Hrastnik od 17. do 19. ure ogledate likovno razstavo akademskega slikarja Leopolda Hočevarja Hočija. Razstava je na ogled do 28. februarja, vsak delovni dan med 17. in 19. uro.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Pri Addamsovih 2

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 10.30 uri ogledate animirani film Pri Addamsovih 2. Vrača se ena najstrašnejših, najbolj nevsakdanjih in bizarnih družin na svetu – družina Addams, ki se bo odpravila na družinske počitnice.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Franc Jenčič

Na današnji dan je leta 1985 v Trbovljah umrl inovator, kemijski inženir, avtor analitske tehtnice in pobudnik ustanovitve finomehaničnega oddelka v Centralnih rudniških delavnicah, iz katerega je nastala tovarna Mehanika Franc Jenčič. Za ZN je v Nemčiji pregledoval kemijske laboratorije. Bil je zaslužen, da je bila Sava vsak dan bolj čista za 500 ton premogovega prahu.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor