Danes se v Zasavju ne dogaja prav veliko. Tako v zagorski kot v trboveljski kinodvorani si lahko ogledate grozljivko Krik, v slednji pa še akcijsko pustolovščino The King’s Man: Začetek. Na današnji dan pa se spominjamo tudi smrti enega največjih zasavskih podjetnikov Alojza Prašnikarja.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 14. januar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju jasno, po nižinah v notranjosti bo zjutraj nekaj megle. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -2, najvišje dnevne od 4 do 10, na sončnih pobočjih v nekoliko višjih legah do 13 °C.

Jutri in v nedeljo bo pretežno jasno, po nekaterih nižinah v notranjosti bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost.

Zapore cest

Na cesti Sopota–Podkum–Zagorje v Podkumu je do 18. januarja 2022 med 7. in 17. uro urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je do 5. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi urejanje zaščite pred padajočim kamenjem.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP šola Dol, izvod Podkovk (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Hrastnik), TP Vače Hostar, izvod Ržiše (od 9. do 13. ure) (nadzorništvo Litija) in iz TP Spodnje Svine, izvod Pirnat (od 10. do 12. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Dnevi cepljenja v Zasavju

V cepilnih centrih vseh treh zasavskih zdravstvenih domov (ZD Hrastnik, Trbovlje in Zagorje) med 13. in 15. januarjem pripravljajo akcijo Dnevi cepljenja. Cepite se lahko vsak dan med 8. in 20. uro. Danes cepijo tudi v Splošni bolnišnici Trbovlje. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

The King’s Man: Začetek in Krik

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma: ob 17.30 uri akcijsko pustolovščino The King’s Man: Začetek (zgodba je postavljena v čas okoli leta 1900 in sledi družbi največjih umov tiranov in kriminalcev v zgodovini, ki se zberejo z željo ustvariti vojno, ki bi pogubila milijone ljudi, ko se en sam mož poda v tekmo s časom, da bi jih ustavil), ob 20. uri pa grozljivko Krik. 25 let po nizu brutalnih umorov v tihem mestu Woodsboro si je novi morilec nadel masko in pričel napadati skupino najstnikov, da bi obudil skrivnosti iz smrtonosne preteklosti mesta.

Krik

Tudi v kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ogledate grozljivko Krik, in sicer ob 19. uri. Zgodba novega dela spremlja mlado žensko, ki se vrača v svoj rodni kraj, kjer pa ugotovi, da so grozljivi umori povezani z razvpitim zamaskiranim serijskim morilcem

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Alojz Prašnikar

Na današnji dan je leta 1889 v Mekinjah umrl eden največjih zasavskih podjetnikov vseh časov Alojz Prašnikar. Rodil se je 13. maja leta 1821 na Izlakah. Bil je industrialec, gradbenik in eden prvih turističnih podjetnikov na Slovenskem. Zgradil je Medijske toplice, obnovil Medijski grad in močno vplival na dolgoročen razvoj Izlak.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus