V Delavski dom Hrastnik danes prihaja pisateljica in literarna kritičarka Lucija Stepančič. Z njo se bo pogovarjala Irena Senčar. Mladinski center Zagorje pa pripravlja večer družabnih iger.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 25. november 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju oblačno, le v severnih krajih zjutraj še delno jasno. Po nekaterih nižinah bo dopoldne megla. Okoli poldneva bo v zahodnih krajih od juga začelo deževati, popoldne bo občasno deževalo tudi ponekod v osrednjih in južnih krajih. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 7 °C.

Jutri se bodo padavine okrepile in prehodno zajele vso državo. V severni Sloveniji se bo meja sneženja spustila do višje ležečih dolin. V petek in soboto bo oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo pogostejše v zahodni polovici Slovenije. Meja sneženja bo med 300 in 700 m nad morjem.

Zapore cest

Cesta Zagorje–Litija pri Bregu pri Litiji je do 15. decembra občasno popolnoma zaprta zaradi poseka in spravila lesa. Občasna popolna zapora lahko traja do 30 minut, v naslednjih terminih: od 7. do 7.35, od 8.05 do 13.30, od 13.45 do 14.10, od 14.40 do 15.20 in od 15.40 do 17. ure.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Trg Franca Fakina, Kobac (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Trbovlje), TP Šmartno ustje, izvod uprava (od 9. do 12. ure) in izvod Šmartno sever (od 12. do 14.30 ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornje Čeče, izvod proti Bočku (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik), TP Izlake, izvod Koprivšek, Pančur (od 8. do 9. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Kostrevnica (od 10. do 14. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Literarni večer z Lucijo Stepančič

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik danes ob 18. uri pripravlja literarni večer s pisateljico in literarno kritičarko Lucijo Stepančič, ki bo v Delavskem domu Hrastnik. Z avtorico se bo pogovarjala Irena Senčar.

Večer družabnih iger – Mladinski center Zagorje

Mladinski center Zagorje ob Savi danes ob 18. uri pripravlja večer družabnih iger. Igrali bodo online verzijo igre One night ultimate werewolf. Dobijo se na tej povezavi.

Cepljenje Hrastnik

V cepilnem centru ZD Hrastnik vsak četrtek cepijo proti covid-19 brez predhodnega naročila. Od 9. do 10. ure cepijo s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes cepijo proti covid-19 vse, ki so naročeni. Cepijo od 16. do 19. ure.

Razstava slik in fotografij slepih in slabovidnih – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes od 9. do 13. ure in od 16. do 19. ure ogledate razstavo slik in fotografij slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev ob stoletnici ustanovitve Podpornega društva slepih. Z razstavo slik in fotografij želijo spodbujati empatijo videčih do slepih in slabovidnih sodržavljanov – ali kot je ob tem jubileju zapisal Evgen Bavčar: »Naj zaključim s slovitim Louisom Borgesom, ki pravi, da slepota ni tema, ampak le oblika osamljenosti, zato bodimo združeni vsi skupaj taki in drugačni v uresničevanju svojih človeških možnosti v obrambi nam vsem skupnega slovenskega aktivnega hrepenenja.« Razstava je na ogled do 2. decembra.

Foto razstava Laibach : Škofja Loka – Galerija f 2,8

Danes si lahko v galeriji f 2,8 v Zagorju od 9. do 12. ure ogledate fotografsko razstavo Laibach : Škofja Loka, ki jo je pripravil fotograf Janez Pelko. S svojim pogledom na koncert, ki se je zgodil v letu 2014 na škofjeloškem gradu, je zgradil zgodbo, ki se na svojstven način osredotoča na razkol med tradicionalnim in modernim. Ustvaril ji kolaže, ki prikazujejo odnos med Škofjo Loko in sodobnim performansom ter z njim povezano energijo. Razstava je odprta do 7. decembra.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. Pred muzejem je na voljo tudi razstava Pridobivanje steklene mase in izdelava steklenih izdelkov. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Dežela nomadov (Nomadland)

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 18. uri ogledate dramo Dežela nomadov. Frances McDormand igra Fern, svobodno in neodvisno žensko, ki se po gospodarskem propadu svojega mesteca v iskanju priložnostnih del klati po širnih prostranstvih ameriškega zahoda.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Milan Cerinšek

Na današnji dan je leta 2017 v Trbovljah umrl fotograf Milan Cerinšek. Rodil se je 27. septembra leta 1923 v Škofji Loki. Med vojno je bil mobiliziran v nemško vojsko. Ko se je pokazala priložnost, je prebegnil v partizane. Po vojni je leta 1946 opravil mojstrski izpit iz fotografske obrti. Za svoje delo je dobil številna priznanja. Leta 2014 je prejel tudi najvišje priznanje Občine Trbovlje – postal je častni občan.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

17. decembra leta 1999 je Generalna skupščina določila 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. OZN je pozvala vlade, mednarodne organizacije in nevladne organizacije, naj na ta dan organizirajo različne aktivnosti, ki bi pripomogle k povečanju splošnega zavedanja o problemu nasilja nad ženskami. Na ta dan so leta 1962 na ukaz dominikanskega vodja Rafaela Trujillo brutalno napadli in ubili tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski Republiki.

Savus