Za vse osnovnošolce in dijake so se začele jesenske počitnice in temu primerno pripravljajo tudi številne dogodke. ZMŠT pripravlja športni program Hura prosti čas, uvodni sestanek multimedijske ekipe in krog zaupanja, Mladinski center Zagorje pa Čvekavo kavo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 25. oktober 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 1, najvišje dnevne okoli 12 °C.

Jutri bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni in južni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. V sredo bo suho vreme.

Zapore cest

Lokalna cesta Gabrsko–Odcep v Rovte bo danes od 7. do 18. ure popolnoma zaprta zaradi izgradnje kanalizacijskega omrežja. Popolnoma zaprta bo tudi javna pot do Hernausa, in sicer od 7. do 17. ure.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje bo do 10. novembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji je do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Orehovica, Spodnja Podlipovica in Zgornja Podlipovica (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcev, ki so oskrbovani iz TP Izlake, izvod Medijske toplice – novo naselje (od 8. do 10. ure) in iz TP Prhovec, izvod Cukjati (od 11. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Uvodni sestanek multimedijske ekipe ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes ob 11. uri pripravlja uvodni sestanek nove multimedijske ekipe. Vabijo vse, ki so kdaj razmišljali, da bi igrali v filmu, posneli svoj film, ali pa ustvarjali na filmskem in video področju.

Krog zaupanja (Trust circle) ZMŠT

Zavod za mladino in šport ob 17. uri pripravlja tudi krog zaupanja (girls only edition). Tri pravila kroga zaupanja so: thruth (govorim resnico, do tam kjer se počutim varno), trust (medsebojno zaupanje, vse kar se pogovarjamo v krogu ostane v krogu) in talking (dovoljeno je vse!).

Hura prosti čas ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje v času jesenskih počitnic (od 25. do 28. oktobra) ponovno pripravlja program Hura prosti čas, ki bo v športni dvorani Polaj. Od ponedeljka do četrtka od 9. do 13. ure se lahko otroci stari med 6 in 14 let udeležite športnega programa. Polovica časa bo namenjena igram z žogo, drugi del pa bo namenjen drugim športnim aktivnostim. Otroci bodo imeli vsak dan tudi brezplačno malico. Program je brezplačen.

Čvekava kava MC ZoS

Med šolskimi počitnicami v Mladinskem centru Zagorje ponovno pripravljajo vsem poznano aktivnost Čvekava kava. Ta bo potekala od 25. 28. oktobra med 10. in 13. uro v prostorih Mladinskega centra Zagorje. Vljudno vabljeni na kavo, čaj, kakšen prigrizek, pogovor in na igranje družabnih iger, ki jih imajo v MC ZOS ogromno. Se vidimo med počitnicami!

Likovna razstava Matica Kosa – Galerija Medija

V Galeriji Medija si lahko danes od 9. do 15. ure ogledate likovno razstavo Matica Kosa. Matic Kos, magister likovne umetnosti, je samosvoja ustvarjalna osebnost. V svojih delih prepleta odlično poznavanje zgodovine umetnosti, se zaustavlja pri modernističnih tendencah 20. stoletja in se sooča z izzivi ter možnostmi sodobnosti. Razstava je na ogled do 22. novembra.

Foto razstava Laibach : Škofja Loka – Galerija f 2,8

Danes si lahko v galeriji f 2,8 v Zagorju od 17. do 19. ure ogledate fotografsko razstavo Laibach : Škofja Loka, ki jo je pripravil fotograf Janez Pelko. S svojim pogledom na koncert, ki se je zgodil v letu 2014 na škofjeloškem gradu, je zgradil zgodbo, ki se na svojstven način osredotoča na razkol med tradicionalnim in modernim. Ustvaril ji kolaže, ki prikazujejo odnos med Škofjo Loko in sodobnim performansom ter z njim povezano energijo. Razstava je odprta do 7. decembra.

Razstava Sava združuje – Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju v Hrastniku ogledate občasno razstavo Sava združuje, ki bo na ogled vse do avgusta 2022. Ogledate si jo lahko od 8. do 14. ure. Razstavo so pripravili trije slovenski muzeji, ki imajo Savo v svojem imenu – Gornjesavski muzej Jesenice, Zasavski muzej Trbovlje in Posavski muzej Brežice. Vsak muzej predstavlja, kako so živeli ljudje ob Savi v tej regiji. Za Zasavski muzej Trbovlje je vsebine (fotografije, panoje s teksti in razstavne eksponate) pripravila Jana Mlakar Adamič.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Viking Viki in čarobni meč (Vic the Viking and the Magic Sword)

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 10. uri ogledate animirano pustolovščino Viking Viki in čarobni meč. Sanje Vikija so, da bi se pridružil ekipi Vikingov na pustolovščini. Ampak Halvar, njegov oče, meni, da je Viki še premlad, da bi bil del tako nevarnega popotovanja.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

France Klopčič

Na današnji dan se je leta 1903 v takratni Alzaciji, ki je leta 1903 spadala še pod Nemško cesarstvo, sedaj pa je del Francije, rodil jezikoslovec, zgodovinar, novinar, prevajalec, viden član revolucionarnega gibanja med obema svetovnima vojnama in vodja delavskih akcijskih čet v spopadu z Orjuno France Klopčič. Umrl je 28. aprila leta 1986 v Ljubljani.

Albert Ivančič

Na današnji dan se je leta 1921 v naselju Smast rodil rudarski inženir Albert Ivančič. Med vojno je sodeloval v NOB. Služboval je pri rudniku Zagorje in Trbovlje, bil generalni direktor Rudnika Trbovlje–Hrastnik, Zasavski premogovniki, REK Zasavje, od septembra leta 1976 dalje direktor Ljubljanske banke, Temeljne banke Zasavje in Trbovlje. Odlikovan je bil z Redom zasluge za narod III. stopnje in z Redom dela z zlatim vencem. Umrl je 6. oktobra leta 2017 v Trbovljah.

Svetovni dnevi

Dan suverenosti

Danes praznujemo dan suverenosti,  državni praznik, ki pa ni dela prost dan. Na ta dan se spominjamo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije – dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA) zapustil slovensko ozemlje.

Savus