Knjižnica Trbovlje danes za otroke pripravlja pravljično urico z naslovom S pravljicami po Evropski uniji. Otroci bodo na njej lahko slikali in risali, njihovi izdelki pa bodo septembra in oktobra razstavljeni v razstavnem oknu. Prav tako v Trbovljah pa ZD Trbovlje pripravlja cepljenje proti covid-19 brez predhodnega naročila.  

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 22. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju zmerno do pretežno oblačno z nekaj jutranje megle po nižinah. Jutranje temperature bodo od 4 do 9, najvišje dnevne od 15 do 19 °C.

V četrtek in petek bo povečini sončno, le v zahodnih krajih se bo oblačnost povečala. Pihati bo začel jugozahodni veter. Postopno bo spet topleje.

Zapore cest

Cesta Škratovina–Sore–Krajnc na Lokah v Trbovljah je do 10. oktobra od ponedeljka do sobote od 7. do 17. ure popolnoma zaprta, zaradi izgradnje kanalizacijskega omrežja. V terminu izvajanja del cesta ni prevozna.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku izvajajo gradbena dela – rekonstrukcija ceste od podvoza do prvih stanovanjskih blokov. Z deli bodo končali do začetka oktobra.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji je do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Toplice, izvod Na Bregu levi del (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcev, ki so oskrbovani iz TP Kresniški vrh Brne, izvod Drčar (od 8. do 11.30 ure) in TP Kostrevnica, izvod kmet Golob (od 9. do 10. ure) (nadzorništvo Litija), TP Boben (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Hrastnik) in TP Konjšek, izvod Gasilski dom (od 8. do 13. ure), TP Čolnišče, Viki (od 9. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Pravljična urica Knjižnica Trbovlje

Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje danes ob 17. uri pripravlja pravljično urico z naslovom S pravljicami po Evropski uniji – poslušam, ustvarjam, se učim, rastem. Otroci bodo lahko ob slišanem risali in slikali, ki bodo v septembru in oktobru na ogled v razstavnem oknu Knjižnice Trbovlje.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje bodo danes ponovno cepili proti covid-19 brez predhodnega naročila. Od 8. do 16. ure bodo cepili s cepivoma Pfizer ter Janssen (Johnson & Johnson). Cepili bodo v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

ZLU Tedni vseživljenjskega učenja

Zasavska ljudska univerza danes nadaljuje s tradicionalnim, že 26. festivalom Tedni vseživljenjskega učenja, ki bodo potekali vse do 10. oktobra. Obisk vseh prireditev je brezplačen.

Od 16. do 18. ure Zasavska ljudska univerza v Mestnem parku Trbovlje pripravlja stojnico znanja.

Od 17. do 19. ure pa Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje pripravlja dogodek Z besedo in glasbo – skupaj za znanje in zabavo.

Razstava ob 50. obletnici smrti Marjana Dovjaka – Galerija Medija

Danes si lahko v Galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. ure ogledate spominsko razstavo ob 50. obletnici smrti slikarja Marjana Dovjaka, ki je bil udeleženec prve slikarske kolonije Izlake – Zagorje leta 1964. Dovjak je slikal motive iz vsakdanjega življenja, tihožitja in krajine, bil pa je tudi pronicljiv portretist. Razstava bo odprta do 17. oktobra.

Razstava Sava združuje – Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju v Hrastniku ogledate občasno razstavo Sava združuje, ki bo na ogled vse do avgusta 2022. Ogledate si jo lahko od 8. do 14. ure. Razstavo so pripravili trije slovenski muzeji, ki imajo Savo v svojem imenu – Gornjesavski muzej Jesenice, Zasavski muzej Trbovlje in Posavski muzej Brežice. Vsak muzej predstavlja, kako so živeli ljudje ob Savi v tej regiji. Za Zasavski muzej Trbovlje je vsebine (fotografije, panoje s teksti in razstavne eksponate) pripravila Jana Mlakar Adamič.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Rezika Koritnik

Na današnji dan se je leta 1919 v Trbovljah rodila sopranistka in glasbena urednica na Radiu Slovenija Rezika Koritnik. Bila je solistka Trboveljskih slavčkov, po vojni pa je orala ledino s prvimi radijskimi posnetki narodnih pesmi in arij iz oper in operet. Sodelovala je tudi pri nastajanju prvega slovenskega mladinskega filma Kekec, v katerem je leta 1951 odpela Mojčino pesem. Umrla je 22. junija leta 2002.

Svetovni dnevi

Svetovni dan kronične mieolične levkemije

Danes je svetovni dan kronične mieloične levkemije (KML). Po vsem svetu ga obeležujemo s sloganom Danes skupaj, za svet brez KML. Kronična mieloična levkemija je po letu 2001 postala kronična bolezen, s katero lahko živimo praktično normalno življenje. Še vedno velja, da je ozdravljiva samo s presaditvijo krvotvornih matičnih celic, ki pa zaradi možnosti številnih zapletov niso več ustaljeni način zdravljenja v kroničnem obdobju bolezni. Neredno jemanje zdravil je ena resnejših preprek v smeri ozdravitve bolezni. Pomembno je upoštevati navodila za zdravljenje KML, ki jih je podal vaš hematolog.

Svetovni dan nosorogov

Mednarodna organizacija World Wildlife Fund je 22. september razglasila za svetovni dan nosorogov. Te v zadnjih letih ogroža val krivolova, zaradi katerega življenje izgubi veliko nosorogov.

Savus