Danes se v Zasavju dogaja na polno. Na OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju bodo otvorili prenovljeno telovadnico in igrišče, v Evroparku, na mestni ploščadi in v parku dr. Janeza Drnovška v Zagorju pripravljajo Parado učenja, v Hrastniku pa okroglo mizo, na kateri bodo spregovorili o prekarnem delu, delavskih pravicah in zaposlitvenih možnostih. Na današnji dan pa praznujemo tudi dan vrnitve Primorske k matični domovini.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 15. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva pretežno jasno, čez dan se bo od zahoda zmerno pooblačilo. Popoldne bo zapihal jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od 9 do 14, najvišje dnevne od 24 do 30 °C.

V četrtek bo sprva precej jasno, čez dan nato spremenljivo oblačno. Popoldne, predvsem pa zvečer, bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v zahodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter. V noči na petek in v petek čez dan bodo plohe in nevihte pogostejše.

Zapore cest

Cesta Škratovina–Sore–Krajnc na Lokah v Trbovljah je do 10. oktobra od ponedeljka do sobote od 7. do 17. ure popolnoma zaprta, zaradi izgradnje kanalizacijskega omrežja. V terminu izvajanja del cesta ni prevozna.

Ob regionalni cesti Bevško–Trbovlje je od 13. do 17. septembra delna zapora hodnika za pešce zaradi zamenjav stavbnega pohištva na naslovu Vodenska cesta 46. Zapore so označene z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Železokrivnica–Nasipi v Trbovljah je do 15. septembra, vsak dan od 7. do 17. ure, delna zapora ceste zaradi del pri izvajanju projekta infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je do 16. septembra v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku izvajajo gradbena dela – rekonstrukcija ceste od podvoza do prvih stanovanjskih blokov. Z deli bodo končali do začetka oktobra.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji je do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Slatno, Marno (od 8. do 10. ure) in TP Možina (od 11. do 13. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcev, ki so oskrbovani iz TP Kresniški vrh, izvod Brne, Far, Golišče, Radio (od 8. do 14. ure) in TP Kresnice–Apnenca, Kresnice–Jevnica, Kresnice vas, Kresnice naselje, Kresnice stadion, Ribče, Zgornje Ribče (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Litija), TP Izlake, izvod Narof (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Otvoritev prenovljene telovadnice OŠ Toneta Okrogarja

Danes bodo ob 18. uri uradno otvorili prenovljeno telovadnico in igrišče Osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju. Za udeležbo na dogodku velja pogoj PCT.

Parada učenja 2021

Zasavska ljudska univerza danes v sklopu festivala Tedni vseživljenjskega učenja pripravlja Parado učenja, ki bo na treh različnih lokacijah v Zagorju – od 9. do 12. ure na mestni ploščadi in v parku dr. Janeza Drnovška, od 15. do 18. ure pa v Evroparku. Celoten program dogodkov najdete na tej povezavi.

Okrogla miza Kamerat po Kameratu Hrastnik

Na hrastniški tržnici bo danes ob 17. uri okrogla miza z naslovom Kamerat po Kameratu na kateri bodo spregovorili o Evropskem stebru socialnih pravic – o prekarnem delu, delavskih pravicah in zaposlitvenih možnosti v EU. Na okrogli mizi bodo sodelovali predstavnica Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Hana Radilovič, predstavnik ZRSZ ter nekdanji rudar, nekdanji predsednik stavkovnega odbora in predsednik RMED Perkmandeljc Trbovlje Anton Lisec. Za udeležbo na dogodku velja pogoj PCT.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje bodo danes ponovno cepili proti Covid-19 brez predhodnega naročila. Od 8. do 16. ure bodo cepili s cepivi Pfizer ter Janssen (Johnson & Johnson). Cepili bodo v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

ZLU Tedni vseživljenjskega učenja

Zasavska ljudska univerza danes nadaljuje s tradicionalnim, že 26. festivalom Tedni vseživljenjskega učenja, ki bodo potekali vse do 10. oktobra. Obisk vseh prireditev je brezplačen.

Od 9. do 12. ure bo na mestni ploščadi v Zagorju in v parku dr. Janeza Drnovška Parada učenja.

Od 9. do 11. ure Rdeči križ Trbovlje pripravlja meritve sladkorja, tlaka in kisika.

Od 15. do 18. ure bo Parada učenja še v zagorskem Evroparku, kjer pripravljajo razne športne aktivnosti.

Ob 18. uri pa Mladinski center Zagorje pripravlja delavnico o vzgoji sobnih rastlin z naslovom 50 odtenkov zelene.

Razstava Sava združuje – Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju v Hrastniku ogledate občasno razstavo Sava združuje, ki bo na ogled vse do avgusta 2022. Ogledate si jo lahko od 8. do 14. ure. Razstavo so pripravili trije slovenski muzeji, ki imajo Savo v svojem imenu – Gornjesavski muzej Jesenice, Zasavski muzej Trbovlje in Posavski muzej Brežice. Vsak muzej predstavlja, kako so živeli ljudje ob Savi v tej regiji. Za Zasavski muzej Trbovlje je vsebine (fotografije, panoje s teksti in razstavne eksponate) pripravila Jana Mlakar Adamič.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Milan Rijavec

Na današnji dan je leta 2018 umrl akademski slikar in profesor risanja Milan Rijavec. Rodil se je 5. junija leta 1922 v Bruni vasi pri Mokronogu. Osnovno šolo je obiskoval v Šentjanžu, gimnazijo in učiteljišče pa v Ljubljani. Od leta 1943 je bil v NOB, po vojni končal učiteljišče in diplomiral na Akademiji za likovno umetnost ter se izpopolnjeval v tujini. Do upokojitve leta 1966 je služboval kot profesor risanja v Trbovljah. Sodeloval je na slikarskih kolonijah in leta 1979 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Svetovni dnevi

Vrnitev Primorske k matični domovini

Danes praznujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini, ki je državni praznik, a ni dela prost dan. Na ta dan se spominjamo pariške mirovne pogodbe z Italijo leta 1947, ki je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji dodelila velik del Primorske. Praznik so uvedli jeseni leta 2005. Vlada osrednjo državno proslavo pripravi vsakih pet let, sicer pa ga obeležujejo lokalne občine in kulturne organizacije.

Mednarodni dan demokracije

Z resolucijo 62/7 se je 8. novembra 2007 Generalna skupščina zavezala k spoštovanju 15. septembra kot mednarodnega dneva demokracije. Skupščina je spodbudila vlade, naj okrepijo nacionalne programe za promocijo in utrjevanje demokracije. Prav tako pa je spodbudila tudi regionalne in druge medvladne organizacije, da si med seboj ter s sistemom ZN izmenjajo izkušnje s področja promocije demokracije.

Svetovni dan ozaveščanja o limfomu

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan ozaveščanja o limfomu. Gre za rak limfatičnega sistema, najpogostejši znak pa so neboleče povečane bezgavke na vratu, pod pazduho ali v dimljah. Simptomi bolezni so lahko tudi zelo splošni, kot je na primer nočno potenje, nepojasnjena vročina, izguba telesne teže in utrujenost.

Savus