Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije (KTK PZS) in zavarovalnica Generali sta v soboto, 11. septembra, pripravila že tretji enodnevni izziv Prekolesarimo Slovensko turno kolesarsko pot (STKP). V enem dnevu je 250 kolesarjev prevozilo kar 41 etap, med njimi tudi tri v Zasavju.

Po zasavskih hribih so vodile 37., 38., 39. in 40. etapa. V 37. etapi so se kolesarji od Doma na Menini planini odpravili do Doma na Čemšeniški planini. V 38. etapi so se od Doma na Čemšeniški planini odpravili do Planinskega doma v Gorah. V 39. etapi so se od Planinskega doma v Gorah odpravili do Planinskega doma na Kumu. V 40. etapi pa so se od Planinskega doma na Kumu odpravili do Planinskega doma na Jančah.

Dogodek je bil namenjen usposabljanju kolesarjev o pravilnem turnem kolesarstvu. Večina udeležencev je potrdila, da bo naslednje leto izziv ponovila.

Slovenska turno kolesarska pot je skupno dolga 1800 kilometrov. Vodi po najpomembnejših gorskih skupinah v Sloveniji ter obišče 112 kontrolnih točk in 53 planinskih koč. Skupni vzpon znaša skoraj 50 tisoč višinskih metrov.

Turno kolesarstvo postaja tudi med Slovenci iz leta v leto bolj priljubljeno. Po lanskem izjemnem porastu rekreativcev, ki se ukvarjajo s to zvrstjo planinstva, je bil letošnji obisk še boljši. Tudi letos je bilo število udeležencev izjemno in prav vsi so pohvalili organizacijo dogodka in opremljenost poti.

Savus

Foto: Matija Klanjšček in Matjaž Šarkezi