Svoja ličila in orodja (čopiči, gobice, aplikatorji …) morate redno čistiti.

Vsako ličilo ima na embalaži označen rok uporabe, ki začne teči, ko ga prvič odpremo. Če boste s svojimi ličili lepo ravnale, jih ne imele na pretoplih mestih (kozmetična torbica v razgretem avtomobilu npr.), jih redno čistile, lahko ta rok pri določenih izdelkih tudi malce podaljšate. Spet drugi se vam bodo posušili – iztrošili, šminke dobile značilen »pokvarjen« vonj.

Čiščenje je potrebno

Prav vsa ličila in pripomočke pa je potrebno vsake toliko časa temeljito očistiti. Ni realno pričakovati, da boste to storile po vsaki uporabi, enkrat na teden pa bi lahko. Proizvajalci se tako zelo trudijo s prekrasnimi embalažami in prav žalostno je potem videti zamazano, zaprašeno ličilo. In ne samo žalostno, tudi zdravo ni.

Nevarna zalega

Na koži imamo velik nabor bakterij, celo parazite na trepalnicah, razne pršice. Z dobrim imunskim sistemom nam niso nevarne. Vse to vnašamo v naša ličila, tam se kopičijo in ob ugodnih razmerah razbohotijo. Če se to poklopi z omajanim imunskim sistemom, lahko nastane cela vrsta zdravstvenih težav ali vsaj nevšečnosti. Zato je redno čiščenje tako zelo pomembno.

Alkohol tu ni nevaren

Ličila se zelo prašijo, sploh senčila in pudri v prahu, kamnu … Najprej škatlico obrišite z robčkom za čiščenje ličil ali robčkom za nego otroških ritk. Tako odstranite vse vidne madeže in prah. Ni odveč, če senčila popršite z 70% alkoholom. Alkohol vam bo nazaj »zlepil« tudi morebitne okrušene dele senčil.

Čiščenje prilagodite ličilu – vsebine maskare npr. ne morete očistiti, lahko pa očistite embalažo pri navoju, tam se običajno nabira odvečna maskara. Ščetko lahko popršite z alkoholom. Alkohol vam ne bo spremenil lastnosti ličil. Samo razkužil vam bo izdelek in izhlapel. Zato se ne bojte, da vas bo nadaljnja uporaba maskare pekla. Ravno tako je potrebno očistiti tudi orodja, pripomočke, morda še bolj, ker jih imamo dalj časa v uporabi.

Kralj čiščenj je navadno trdo milo, kraljica pa topla voda.

Vse čopiče, aplikatoje, gobice za nanašanje ličil lahko enostavno in najbolj učinkovito operete s toplo vodo in s trdim milom. Pazite edino, da boste s čopiči ravnale nežno. Po milu podrgnite samo v dve smeri desno –levo, nikakor ga ne vrtite po milu. Milnico nato dobro splahnite. Dokler ne dobite občutka, lahko preverite ali je dobro splahnjeno tako, da poslušate, če še šumi. Dokler bo na čopiču, v gobici milnica, bo šumelo, ko ga pomečkate. Nato jih nežno popivnajte z brisačo in položite na neko podlago, da se posušijo na zraku. Čopičev nikar ne sušite s fenom, ker obstaja velika nevarnost, da jih uničite.

Lepo negovana, vzdrževana ličila in orodja vam bodo dalj časa služila in vam pomagala pri urejenem videzu.

Mateja Mavrič


Mateja Mavrič z vami deli več kot tridesetletne izkušnje ustvarjanja make upov. Od leta 1988 ves čas dela v maskirnicah večjih slovenskih televizij. Najdlje in še vedno v maski Pop tv. Kljub številnim modnim poimenovanjem ustvarjanja make upov, se oddelku na vseh televizijah še vedno reče enostavno – maska. In tako, enostavno, vas bo Mateja popeljala v svet make upa. Z veseljem se bo odzivala in odgovarjala na vaša morebitna vprašanja. Pošljete jih lahko na mateja@savus.si