Danes se v Zasavju ne dogaja prav veliko. V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko ogledate animirano družinsko komedijo Mali šef: Družinski posli. Se je pa na današnji dan rodil slikar, ki trenutno živi in dela na Izlakah, Nikolaj Beer, praznujemo pa tudi evropski dan ustnega zdravja.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 12. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju večinoma sončno, popoldne bodo zlasti na severu krajevne plohe.

V ponedeljek bo pretežno jasno in čez dan še vedno razmeroma toplo.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje bo do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Železokrivnica–Nasipi v Trbovljah bo do 15. septembra, vsak dan od 7. do 17. ure, delna zapora ceste zaradi del pri izvajanju projekta infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik bo do 13. septembra v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku izvajajo gradbena dela – rekonstrukcija ceste od podvoza do prvih stanovanjskih blokov. Cesta je zaprta za promet. Z deli bodo končali do začetka oktobra.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcev, ki so oskrbovani iz TP Gradiške Laze (od 8. do 9. ure) (nadzorništvo Litija), TP Polaj, izvod Opekarna 2 a (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Trbovlje) in TP Motel Marno (od 10. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Mali šef: Družinski posli

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko ob 18. uri ogledate sinhroniziran animirani film Mali šef: Družinski posli. Tim in njegova žena Carol, ki edina hodi v službo, živita v predmestju s svojo izjemno pametno sedemletno hčerko Tabitho in prikupno dojenčico Tino. Tabitha, ki je v samem vrhu prestižnega centra Acorn za napredne otroke, svojega strica Teda kuje v zvezde in si mu želi postati podobna. A Tima, ki se še vedno prepušča svoji prekomerni otroški domišljiji, skrbi, da dela preveč in zamuja normalno otroštvo.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Nikolaj Beer

Na današnji dan se je leta 1945 v Križevcih v Prekmurju rodil slikar Nikolaj Beer. Nikolaj Beer je sodelavec in mentor številnih likovnih kolonij v Sloveniji (še posebej ene najbolj znanih na Izlakah) in sosednjih državah. Je tudi redni sodelavec evangeličanskega verskega tiska. Grafično oblikuje naslovnice ter s svojimi upodobitvami dopolnjuje njegovo vsebino. Živi in ustvarja na Izlakah. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi veliko premijo v Szombathelyju leta 1989 in v Kranju leta 2004. Prejel je tudi dve nagradi za življenjsko delo (Zagorje ob Savi 1990 in Murska Sobota 1993). Leta 2015 je prejel nagrado Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Svetovni dnevi

Evropski dan ustnega zdravja

Vsako leto 12. septembra obeležujemo evropski dan ustnega zdravja. Prav je, da se ob takšnih trenutkih zamislimo nad stanjem v naših ustih. Navsezadnje so zobje tudi okras našega obraza! Zdrav nasmeh je velika prednost in uspeh, zato se zanj potrudimo. Evropski dan ustnega zdravja nosi pomembno sporočilo: Breme ustnih bolezni je veliko, zato je potreben bistveno večji poudarek nameniti preventivi in zdravju ustne votline ter boljšemu razumevanju, zakaj in koliko je za kakovost življenja pomemben odnos do lastnega zdravja.

Savus