ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes bodo v Zagorju podelili gazelo Zasavsko-Savinjske regije 2021. Med tremi nominiranci je tudi trboveljsko podjetje Chipolo. Zasavska ljudska univerza nadaljuje s festivalom Tedni vseživljenjskega učenja. Danes pripravlja kar šest dogodkov. V hrastniškem muzeju si lahko danes prvič ogledate razstavo Sava združuje, ki prikazuje, kako so v preteklosti živeli ljudje ob Savi. Je pa današnji dan poseben, saj praznuje svetovni prvak in olimpijski podprvak ter častni občan Hrastnika Peter Kauzer.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 8. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju večinoma jasno. Pihal bo vzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25 °C.

V četrtek, petek in soboto bo pretežno jasno. Jutra bodo še sveža, čez dan pa bo zelo toplo.

Zapore cest

Danes je od 8. do 12. ure nad parkiriščem pri avtobusni postaji pri Mercatorju v Hrastniku interventna sečnja. V tem času bo zaprto parkirišče, nekaj časa pa bo oviran tudi promet na cesti Trbovlje –Boben –Hrastnik.

Ob regionalni cesti Bevško–Trbovlje bo od 6. do 10. septembra delna zapora hodnika za pešce zaradi zamenjav stavbnega pohištva na naslovu Vodenska cesta 45. Zapore so označene z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje bo do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Železokrivnica–Nasipi v Trbovljah bo do 15. septembra, vsak dan od 7. do 17. ure, delna zapora ceste zaradi del pri izvajanju projekta infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik bo do 13. septembra v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku izvajajo gradbena dela – rekonstrukcija ceste od podvoza do prvih stanovanjskih blokov. Z deli bodo končali do začetka oktobra.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Spodnje Znojile, Znojile, Razlake, Vrhe in Medvednica (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Gradec, izvod Topilniška (od 10. do 11. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcev, ki so oskrbovani iz TP Limovce, Zaplanina, Prvine in Petelink (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Čimerno (od 13. do 15. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Podelitev in razglasitev gazele Zasavsko-Savinjske regije 2021

Danes bosta časnik Dnevnik in GZS Zasavska gospodarska zbornica v stekleni dvorani KC Delavski dom Zagorje ob 18. uri razglasila zmagovalca gazele Zasavsko-Savinjske regije 2021. Med tremi nominiranci so podjetje Hermi iz Celja, Pišek – Vitli Krpan iz Šmarja pri Jelšah in Chipolo iz Trbovelj. Regijski zmagovalec se bo udeležil razglasitve zlate gazele leta 2021, ki bo 26. oktobra v Cankarjevem domu v Ljubljani.

ZLU Tedni vseživljenjskega učenja

Zasavska ljudska univerza danes nadaljuje s tradicionalnim, že 26. festivalom Tedni vseživljenjskega učenja, ki bodo potekali vse do 10. oktobra. Obisk vseh prireditev je brezplačen.

Od 10. do 12. ure bo v Mladinskem centru Zagorje Ples za stress.

Od 10. do 13. ure Zavod za kulturo DD Trbovlje in OOZ Hrastnik pripravljata dogodek Pokukajmo v jamo skozi prizmo interaktivnega turizma za vse. Dogodek bo v veliki sejni sobi Podjetniškega inkubatorja v Hrastniku (Cesta 1. maja 83).

Od 16. ure dalje Zasavska ljudska univerza pripravlja predstavitev vprašalnika SVOS z naslovom Spoznaj spretnosti – zaglej nove priložnosti! Predstavitev bo na naslovu Trg svobode 11.

Od 16. do 17. ure Javno podjetje Komunala Trbovlje pripravlja zbiranje z naslovom Uporabni aparati za e-krožno. Zbiranje uporabnih aparatov na Zbirnem centru Neža.

Od 17. do 19. ure Zasavska ljudska univerza pripravlja ustvarjalno delavnico Ustvarjanje z das maso. Delavnica bo na naslovu Grajska 2 v Zagorju.

Od 18. do 19. ure pa Zavod za mladino in šport Trbovlje (Ulica 1. junija 18) pripravlja delavnico učenja.

Cepljenje Trbovlje

V Zdravstvenem domu Trbovlje bodo danes od 8. do 16. ure cepili brez predhodnega naročanja proti Covid-19. Cepili bodo v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča) s cepivi Janssen (Johnson & Johnson) ter Pfizer. S seboj prinesite zdravstveno kartico.

Razstava Sava združuje – Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju v Hrastniku ogledate občasno razstavo Sava združuje, ki bo na ogled vse do avgusta 2022. Ogledate si jo lahko od 8. do 14. ure. Razstavo so pripravili trije slovenski muzeji, ki imajo Savo v svojem imenu – Gornjesavski muzej Jesenice, Zasavski muzej Trbovlje in Posavski muzej Brežice. Vsak muzej predstavlja, kako so živeli ljudje ob Savi v tej regiji. Za Zasavski muzej Trbovlje je vsebine (fotografije, panoje s teksti in razstavne eksponate) pripravila Jana Mlakar Adamič.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Peter Kauzer

Na današnji dan se je leta 1983 v Hrastniku rodil kajakaš na divjih vodah, svetovni prvak in olimpijski podprvak (Rio 2016) Peter Kauzer. Z veslanjem se je pričel ukvarjati leta 1990 kot član Brodarskega kluba Hrastnik. Njegova disciplina je slalom na divjih vodah v kategoriji K-1. Trenira ga njegov oče Peter Kauzer starejši, tudi sam nekoč vrhunski kajakaš. V svoji disciplini je postal svetovni prvak leta 2009 in 2011 ter evropski prvak leta 2010 in 2018. Udeležil se je poletnih olimpijskih iger v Pekingu 2008 (13. mesto) in v Londonu 2012 (6. mesto), kjer je bil tudi zastavonoša Republike Slovenije na otvoritveni slovesnosti. Posebno mesto v njegovi karieri pa imajo poletne olimpijske igre v Riu de Janeiru 2016, kjer si je priboril srebrno medaljo. Člani Društva športnih novinarjev Slovenije so ga za športne dosežke nagradili z nazivom Športnik leta 2011. Večkrat je bil nominiran in izbran za najboljšega kajakaša Slovenije. Kauzer je tudi častni občan Občine Hrastnik od leta 2006.

Miha Marinko

Na današnji dan se je leta 1900 v Rovtah nad Trbovljami rodil revolucionar, družbenopolitični delavec, narodni heroj in nekdanji predsednik slovenske vlade Miha Marinko. Po letu 1919 je sodeloval v več stavkah in v spopadu z Orjuno v Trbovljah 1. junija 1924. Istega leta je odšel v Francijo, kjer je delal kot rudar, bil sprejet v Komunistično partijo ter politično deloval v jugoslovanski sekciji KP Francije. Od tam je odšel v Nemčijo in leta 1931 v Sovjetsko zvezo. V Trbovlje se je vrnil leta 1933 in postal sekretar PK KPJ za Slovenijo. Decembra 1941 so ga ujeli Italijani ter ga maja 1942 obsodili na 30 let ječe. V njihovih zaporih je ostal do kapitulacije Italije in se konec leta 1943 vrnil na slovensko osvobojeno ozemlje. Po vojni je bil med drugim predsednik slovenske vlade, januarja 1958 je kot politični voditelj Slovenije skušal miriti stavkajoče rudarje v Trbovljah, tako da je obrnil vlogo, ki jo je imel tam v mladosti. Umrl je 19. avgusta leta 1983 v Ljubljani, kjer je pokopan v grobnici narodnih herojev.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan pismenosti

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je 8. september določila za mednarodni dan pismenosti. Danes je na svetu skoraj štiri milijarde pismenih ljudi, kar je zadosten razlog za praznovanje mednarodnega dneva pismenosti. Da bi dosegli univerzalno pismenost, je potrebno bolj učinkovito delo ob istočasni oživitvi politične volje, ki bi težila k ustreznejšemu pristopu preprečevanja nepismenosti na lokalni, državni in mednarodni ravni.

Svetovni dan fizioterapije

Na današnji dan praznujemo svetovni dan fizioterapije (SDF), ki je znak  enotnosti in solidarnosti do poklica. Predstavlja priložnost, da tako laična kot strokovna javnost bolje spozna ta poklic, namenjen bolnikom in celotni družbi. Društvo Svetovna fizioterapija združuje 122 članic in globalno predstavlja skupino več kot 450.000 fizioterapevtov. Združenje fizioterapevtov Slovenije je aktivni član Svetovne fizioterapije že 25 let. Tema letošnjega dneva je Rehabilitacija in COVID-19. Izbrali so jo z namenom informirati svetovno javnost o pomembnosti fizioterapevtove vloge pri obravnavi ljudi v fazi okrevanja po Covid-19. Hkrati promovira tudi izvajanje fizioterapije na daljavo, kar je del tele zdravja ali e-zdravja.

Savus


 

Isti avtor